eur:
388.51
usd:
361.25
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Joghézag: nincs több fizetős szülés Veszprémben, de a probléma nem oldódott meg

Nem kérhetnek pénzt a szülésért a Veszprém Megyei Kórházban - állapította meg vizsgálatában az Egészségbiztosítási Felügyelet. A hatóság azután indított eljárást, hogy a veszprémi intézményben fizetniük kellett azoknak a nőknek, akik maguk választottak orvost a szüléshez. A kórház vezetője egyetért a határozattal: Rácz Jenő üdvözölte, hogy a szakemberek nem állapítottak meg az intézményben jogsértést, és büntetést sem róttak ki. A főigazgató szerint ugyanakkor továbbra is joghézag van az állam által nyújtott ingyenes szolgáltatásokról szóló szabályozásban, ezért változtatást kezdeményez.

Nem volt megállapítható, hogy a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórházban alkalmazott gyakorlat ténylegesen sértette a biztosítottak jogait, ám annak bizonyos elemei mégis jogsértőek, és alkalmasak lehetnek arra, hogy tényleges érdeksérelmet okozzanak - tájékoztatta az InfoRádiót az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökhelyettese. A szervezet azért indított vizsgálatot az egészségügyi intézmény ellen, mert ott azoknak a nőknek, akik maguk választottak orvost a szüléshez, fizetniük kellett.

Holchacker Péter hozzátette: a felügyelet nem rótt ki pénzbírságot a kórházra, de előírta néhány szabály megváltoztatását. A továbbiakban például korlátozás nélkül kell lehetővé tenni a szabad orvosválasztás jogának gyakorlását minden doktor esetében, aki szakmailag alkalmas az adott feladat ellátására, megfelelően kell gondoskodni az orvosválasztási nyilatkozat alkalmazásáról és annak megismerhetőségétől. Az intézmény emellett a jövőben semmilyen módon sem utalhat arra, hogy az orvos ellenszolgáltatást kérhet, ha egy kismama őt választja a szülés levezetésére.

A kórháznak harminc napon belül írásban értesítenie kell a felügyeletet arról, milyen lépéseket tett a helyzet rendezése érdekében - közölte a szervezet elnökhelyettese, megjegyezve: már egyeztetnek az intézménnyel.

Joghézag

A Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház vezetője a Holchacker Péter által elmondottakra úgy reagált: a szabad orvosválasztásnak csak a kompetenciahatár szabhat korlátot, egyértelmű, hogy gondoskodni kell az az orvosválasztási nyilatkozat alkalmazásáról. Hozzátette: mostantól azt is a szabályzatukba foglalják, hogy a választott szülésvezető orvos a munkájáért nem kérhet vagy kaphat ellenszolgáltatást.

Rácz Jenő szerint az alapproblémát ugyanakkor e módosítások sem oldják meg. A jelenlegi jogszabály megteremti ugyanis annak a lehetőségét, hogy a nők megválaszthassák, melyik orvosnál szülnek, a doktor azonban akkor sem kérhet ezért ellenszolgáltatást, ha szülést munkaidején kívül kell levezetnie.

Nonszensz, hogy nem kaphat ellenszolgáltatást, aki áruba bocsátja a szabadidejét - jelentette ki a veszprémi kórház vezetője. Rácz Jenő jogszabály-módosítást javasol: szerinte az lenne a helyes, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak azt a szolgáltatást finanszírozná, amelyet a megfelelő kompetenciával rendelkező, éppen szolgálatban lévő egészségügyi dolgozó nyújt, minden más esetben azért lehessen ellenszolgáltatást kérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Izrael meglépte azt, amitől mindenki rettegett – Most jöhet a háború legvéresebb csatája

Izrael meglépte azt, amitől mindenki rettegett – Most jöhet a háború legvéresebb csatája

Hétfőről keddre virradóan az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai megkezdték a Gázai övezet déli részének ostromát. Az Egyesült Államok, illetve Jeruzsálem több nyugati szövetségese is felszólította a zsidó államot arra, hogy a térségben élő civilek evakuálásáig, valamint a humanitárius helyzet rendezéséig ne indítson katonai akciót, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy csak minimálisan sikerült nyomást gyakorolniuk Izraelre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×