eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fidesz-javaslatok: mint falra hányt borsó, éveken át

Adócsökkentés, családi adózás, az élőmunka költségeinek csökkentése - néhány elem a Fidesz elmúlt években megfogalmazott javaslataiból. Az ellenzéki párt jelezte azt is, hogy a távolodó euró-csatlakozási lehetőség komoly problémákhoz vezethet, és egyebek között megfogalmazták a devizahitelek komoly kockázatát is. Az inforadio.hu összeállítása a Fidesz figyelmen kívül hagyott javaslatairól - 1. rész.

2006. nyár

A Gyurcsány-kormány júniusban úgy döntött, megemeli a 15 százalékos áfa-kulcsot. A Fidesz nyomban reagált. A párt arra hívta fel a figyelmet, hogy a létszükséglethez tartozó fogyasztási cikkeket egész Európában kisebb forgalmi adóval terhelik, mint a többi terméket, mert ez kedvezőbb a szegényeknek, hiszen ők arányaiban többet költenek élelmiszerekre, gyógyszerekre, mint a jobb módúak, akik többet vásárolnak a magasabb kulccsal adóztatott árukból.

"A Gyurcsány-kormány igazságosságából azonban mindössze arra futotta, hogy a felső, 25 százalékos ÁFA-kulcsot nemrég 20 százalékra csökkentette, így a plazmatévéktől a helikopterekig, uszodákig, álomautókig sok luxuscikkhez olcsóbban lehet hozzájutni. Ezt a lépést közpénzekből alaposan meg is reklámozták" - hangoztatta a legnagyobb ellenzéki párt.

A kormányzati ciklus elején a Fidesz azt is szóvá tette, hogy a szocialisták korábban azt ígérték, nem engednek utat a gáz árának emeléséhez. A Fidesz idézte Gyurcsány Ferencet, aki 2005 végén kijelentette: "Nem engedjük, hogy a lakossági gázárak növekedjenek, egy fillérrel sem fognak nőni." Ehhez képest a nyáron előterjesztett Gyurcsány-csomag szerint "a gáz fogyasztói ára átlagosan 30%-kal emelkedik" - jelezte a változásokat a Fidesz.

El a kezekkel a tandíjtól!

Júliusban - az egészségügy mellett - a tandíjak ügye volt az egyik központi téma. "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség továbbra is határozottan ellenzi a diákok számára elviselhetetlen terhet jelentő tandíj bevezetését" - tudatta a párt közleménye. A Fidesz ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a választási kampányban a kormánypártok egészen mást ígérték, és sértődötten tagadták a feltételezést, hogy tandíjat akarnának bevezetni.

"Augusztusra tovább mélyült a pénzügyi válság, és igen nagy lehet a baj a konvergencia programmal is" - következtetett a Fidesz abból a jelből, hogy Gyurcsány Ferenc megszakította a szabadságát, hogy a szocialista frakció előtt tartson beszámolót. "Az euró hazai bevezetése immár beláthatatlan messzeségbe került, Gyurcsány Ferenc már nem is foglalkozik ennek időpontjával" - hangoztatott a Fidesz egy olyan ügyet, amely ma sokkal súlyosabb problémaként jelentkezik.

A Fidesz kétségbevonta annak a lehetőségét, hogy a Gyurcsány-kormány képes lehet kivitelezhető és életképes konvergencia-programot kidolgozni.

2006. ősz és tél

Ennek az időszaknak a meghatározó eleme Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, illetve a hazugságok beismerése nyomán meginduló tiltakozások. "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy alkotmányos eszközökkel elérje a kormány távozását" - adta hírül a párt közleménye. A Fidesz szolidaritást vállalt az utcán tiltakozó, a kormány távozását sürgető emberekkel. "Komoly a veszélye ugyanakkor annak, hogy a becsapott emberek spontán indulatai kezelhetetlenné válnak", ezért a Fidesz arra kért mindenkit, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel és tekintélyük latba vetésével igyekezzenek az indulatokat féken tartani, "a spontán akciókat a törvényesség keretei között tartani, valamint a kormányoldal részéről várható provokációknak elejét venni."Október első felében időnként már szakpolitikai ügyek is nyilvánosságot kaptak. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke például arról beszélt, hogy a Fidesz álláspontja szerint a foglalkoztatás bővítésének egyedüli útja a legnagyobb munkaadói szektor, a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (MKKV) megerősítése, uniós forrásokból való feltőkésítése. A Fidesz azt javasolta, hogy a MKKV szektor fejlesztésére önálló operatív programot kell kidolgozni, amely legalább az uniós források 15 százalékával rendelkezik. A párt szerint ez nyújthat garanciát arra, hogy az uniós források valóban a kis- és középvállalkozói szektor feltőkésítését segítsék elő. A Fidesz 1500 milliárd forintos összeget javasolt a második Nemzeti Fejlesztési Terven belül a hazai MKKV-k fejlesztésére 7 év alatt fordítani. Az összeg kétharmad részéből egy pénzügyi alap felállítását javasolták a kis- és középvállalkozások feltőkésítésére, míg a maradék egyharmadot új munkahelyek teremtésének közvetlen segítésére lehetett volna fordítani a Fidesz szerint.

A Fidesz - a Vállalkozók Pártjával közösen - javasolta azt is, hogy a magyar kis- és közép vállalkozások számára is biztosítani lehessen a kormány által jelentősen megnövelt adóteher mérséklését. A javaslat azt tartalmazta, hogy mentesüljenek bizonyos közterhek alól azok a magyar kis- és középvállalkozások, melyek újabb munkahelyek megteremtését vállalják.

2007 tavasza

Ez az időszak már a 2008 márciusában sorra kerülő népszavazás intenzív előkészületeivel telt. Más témák is felmerültek, többek között egy olyan probléma, amely mára szintén égető üggyé növekedett. A Fidesz jelezte, hogy a Gyurcsány-kormánynak semmilyen koncepciója sincs arra, hogyan lehetne a családok otthonteremtési gondjain és az építőipari körbetartozások drámai szintjén javítani. A KSH adatai szerint az új építésű lakások száma Magyarországon egy év alatt 41 ezerről 34 ezerre - közel 20 százalékkal - csökkent 2007 elejére. A Fidesz kifogásolta, hogy a kormány megszüntette az Országos lakásépítési Hivatalt, a Belügyminisztériumban főosztályvetetői szintre süllyesztette a lakáspolitikai kérdéseket. A legnagyobb ellenzéki párt felhívta a figyelmet, hogy a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek következtében nő a munkanélküliség, csökkennek a bérek, emiatt családok tízezrei képtelenek megfizetni a felvett hiteleket. Különösen nagy kockázatot jelent a devizahitelek nagy száma és elterjedtsége, hiszen Magyarország egyre kedvezőtlenebb nemzetközi megítélése miatt a törlesztőrészletek drámaian emelkedhetnek - prognosztizálta a gondokat Mádi László, a Fidesz otthonteremtési műhelyének vezetője.

A Fidesz-recept

"A kormányzat győzelmi jelentéseivel ellentétben az EU-tagországok között Magyarországon a legmagasabb az államháztartási hiány, Kelet-Közép-Európában itt a legmagasabb a csődök és felszámolási eljárások száma. Továbbra sem lehet tudni, hogy az adóemelések után mitől fog beindulni Magyarország gazdasági felzárkózása.

A Fidesz válságkezelő javaslatai közismertek, és a polgári kormány idején már beváltak, ezért gazdaságpolitikai fordulat kell Magyarországon. A Fidesz a Széchenyi-tervhez hasonló gazdaságfejlesztési programot tart szükségesnek. Adócsökkentésre is szükség van; a demográfiai helyzet miatt támogatni kell a családok kedvezményes adózását a gyermeknevelés segítése érdekében. A másik sürgős teendő az élőmunka költségeinek csökkentése" - nyilatkozta 2007 májusában Varga Mihály, a Fidesz Gazdasági Kabinetjének vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×