eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Giró-Szász: A kis pártoknak nehéz lesz önmagukban

A Századvég Alapítvány igazgatója úgy véli: a kis támogatottságú pártok önmagukban nehezen tudják majd szavazóikat mozgósítani az európai parlamenti választáson. Giró-Szász András hozzátette: ha az MSZP nem jut 6-7 mandátumhoz, akkor felmerül a párton belüli átalakítás kérdése.

Az európai parlamenti választási listák véglegessé váltak, a nagy meglepetést a szocialisták és az MDF listája keltette. Giró-Szász András politikai elemző szerint ezzel körvonalazódtak a stratégiák. Az MDF-nél például az, hogy Bokros Lajos, és Habsburg György jelölésével új választókat akarnak megszólítani, elsősorban pragmatikus alapon, a gazdasági válságot érdemben kezelni kívánó választókat céloznak meg.

A jelölésük mögött meghúzódó másodlagos stratégia azonban már messzebb mutat - közölte az elemző, aki Török Gáborhoz hasonlóan szintén elképzelhetőnek tartja, hogy a szocialisták, a szabad demokraták és az MDF-esek végül egy választási közösséget alkossanak.

Rámutatott arra is: azon a klasszikus MDF-szavazók jelentős része, akik a '90-es évek elején a pártra szavaztak és akik szembekerültek a Bokros Lajos által képviselt politikával, már nem az MDF politikai táborában helyezkedik el, ezért náluk sokkal kevésbé érződik ez a disszonancia. De az is látható volt, hogy a döntés és annak kommunikálása nem volt kellőképpen előkészítve, ezért az a párton belül is megosztottságot eredményezett.

Mint mondta, a nagy pártok esetében nem az uniós kérdésekről folyik majd a kampány, hanem a belpolitikai törésvonalak mentén zajlik majd, a kicsik azonban ezen a harctéren nem tudnak labdába rúgni, ezért ők "újabb piacokat keresnek". Az MDF olyat, amelyen a válságkezelést próbálja meglovagolni, a kormány tehetetlenségét, valamint azt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt programja nem ismert.

Az SZDSZ szintén beleáll a Reformszövetség programjába, ugyanakkor egyértelműben megpróbálja újraaktivizálni azt a liberális szavazótömeget, amely eddig is besegítette őt a különböző parlamentekbe.

Giró-Szász András szerint a legnagyobb ellenzéki párt könnyen képes lesz aktivizálni saját szavazótáborát, ezzel szemben, ha a másik három parlamenti párt önmagában vág neki a választásoknak, nagyon nehéz dolguk lesz a mozgósítással.

De más politikai helyzet alakulhat ki, ha a három párt egy egységbe tömörítheti a szavazóbázisát. főleg, mert új alapon fogalmazhatják meg az üzeneteiket.

És mi történik akkor, ha valamelyik párt nem jut vagy nem elegendő mandátumhoz jut? Az elemző szerint ez a két kis pártnál fordulhat elő. Nyugat-Európában ilyenkor természetes a tisztújítás, de nem ezek a legfontosabb következményei a magyar belpolitikára egy ilyen eredménynek.

Ha a két kis párt nem tud mandátumot szerezni, akkor az egyértelműen meghatározza az általuk elérhető eredményt a 2010-es választásokon. Ha pedig a szocialisták nem kapnak hatnál vagy hétnél több mandátumot, akkor az náluk is belső átalakulást eredményezhet.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×