eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: "A szocialisták törjék össze kezüket-lábukat"

Gyurcsány Ferenc abban bízik, hogy a forint árfolyama erősödni fog. Az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozó miniszterelnök elmondta: pontos számot nem tud említeni arra vonatkozóan, hogy mennyit hívtak el eddig az IMF-hitelkeretből, de hozzátette: szakaszokban történik a pénz lehívása, és az a valutatartalékok megnövelését szolgálja. Az MSZP márciusban sorra kerülő tisztújító kongresszusa előtt nem lát nagy mozgást, földindulásszerű személyi átalakulásra nem számít. Arra a kérdésre, hogy az európai parlamenti választásokon milyen eredménnyel lenne elégedett, mandátumszámot nem mondott a miniszterelnök. A szocialisták törjék össze kezüket-lábukat a kampány és az előkészületek során, akkor nyugodtan alhatnak - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a bankoknak egységes és elfogadható gyakorlatot kellene alkalmazniuk a lakáshitelek törlesztésével elmaradók esetében. Gyurcsány Ferenc azt mondta: két héten belül várja a bankfelügyelettől és a pénzügyminisztertől egy ezzel összefüggő javaslat kidolgozását. A kormányfő úgy fogalmazott: világossá kell tenni a pénzintézetek számára, hogy teljesíteniük kell a hitelezéssel összefüggésben vállalt kötelezettségeiket. A kormányfő az ügyfelek számára gyakran hátrányos eljárásra példaként említette a szerződések egyoldalú módosítását.

Gyurcsány Ferenc elmondta: pontos számot nem tud említeni arra vonatkozóan, hogy mennyit hívtak el eddig az IMF-hitelkeretből, de hozzátette: szakaszokban történik a pénz lehívása, és az a valutatartalékok megnövelését szolgálja.

A kormányfő hangoztatta: a tavaly októberben kirobbant pénzügyi, és az azt követő gazdasági válság miatt eddig 25-30 ezer embert kellett elbocsátani. A miniszterelnök azonban hangsúlyozta: a vállalatoknak nem kéne elbocsátaniuk a dolgozókat, hanem élniük kellene a kormány által nyújtott lehetőséggel, miszerint dolgoztassák az embereket négy napig, az ötödiken pedig vegyenek részt képzéseken - ezt az ötödik napot az állam támogatja. Erre a programra már húszmilliárd forintot fordítottak, és újabb húszmilliárdot szánnak rá.

Lehet és kell közelíteni a kormány február 16-án a Parlamentben ismertetett javaslatait a Reformszövetség ötleteivel - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a két intézkedéscsomag nagy mértékben fedi egymást. A különbség az, hogy a kormány 130-cal, a Reformszövetség ellenben 170-nel akar haladni - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az irány és a mérték tekintetében a két javaslatcsomag nagyjából megegyezik.

Bár a kormány nyugdíjkérdésben nagyjából egyetért a Reformszövetséggel, Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a szövetség teljesen el akarná törölni a 13. havi nyugdíjat, ami azonban fontos a nyugdíjasoknak, így a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy 80 ezer forint értékben beépítsék a nyugdíjba.

Többfajta igazság van, de fontos, hogy egyszerre nézzük a gazdasági és a szociális szempontokat - mondta a kormányfő.

Brüsszelben azt hangsúlyoztam az EU vezetőségének, hogy Magyarország nem akar nagy hiteleket felvenni, inkább a szerkezeti reformokra koncentrálunk. Ehhez pedig bírom a pártom és a frakcióm támogatását - jelentette ki.

Természetesen vannak viták - tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Nem vakon követi a kormányt a frakció, nem is ez a dolga, hiszen vitákban kell megtalálni a megoldást. Eddig valamennyi reformhoz tudtam hozni a támogatást. Akkor kell elgondolkodni, ha az ország nem akar velünk jönni. Amikor a BorsodChem dolgozóival beszélgettem, szóba került a nyugdíjkorhatár, és elmondtam, hogy az ország stabilitásának érdekében emelni kell a korhatárt. Erre viszont ők azt felelték: mi nem akarunk később nyugdíjba menni - mondta a kormányfő.A forint védelme érdekében tett intézkedésekről kifejtette: egész oldal foglalkozik most a Financial Times-ban a régióval, és egyebek közt azt írják, hogy a forint 16 százalékot gyengült az elmúlt időszakban, míg a lengyel zloty és a román lei ennél nagyobb arányú gyengülést szenvedett el. A magyar kormány és a magyar jegybank tehát jól végezte a dolgát. Magyarország nem tudja egyedül megállítani az árfolyamokra is erősen ható válságot, de elmondhatjuk, hogy a válság méretéhez képest jól tettük a dolgunkat.

A miniszterelnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen forint-árfolyamra számít a jövőben. Egy biztos, a mostani szinthez képest erősödjön - mondta. Politikusként mégis van egy válaszom - tette hozzá: talán végiggondolja Orbán elnök úr is, nem mondott-e butaságot, amikor a gyengébb forint mellett érvelt. Miniszterelnökként ő is mást mondott.

Szeptember végéig középtávú programot dolgoznak ki az euró bevezetésének menetrendjéről. Arra a kérdésre, hogy miért várnak ezzel még fél évet, Gyurcsány Ferenc ezt válaszolta: Nekem sok egyeztetést le kell folytatnom ebben az ügyben. Nem könnyű például megállapodni az ellenzékkel. Egy olyan, 3-4 éves programot kell kidolgoznunk, amelynek a végén biztos a csatlakozás. Fontosak az egyeztetések, de keményen és feszesen akarom vezetni az országot.

A közbiztonság és a biztonságérzet javítása érdekében tett lépésekről az alábbiakat nyilatkozta a kormányfő: Kijelöltük, hogy melyik az a 256 település, ahová minden nap kell intézkedő rendőr. 115 helyre új körzeti megbízott kerül, aki helyben lakik. Keményebb és határozottabb fellépésre van szükség, ehhez lehetővé tesszük, hogy 8-900 új munkatársat vegyen fel a rendőrség. Belső átszervezéssel ugyanennyien felszabadíthatók, így 1800-al több rendőr lesz szolgálatba állítható.

Az MSZP márciusban sorra kerülő tisztújító kongresszusáról elmondta: Nem én választok csapatot, hanem a kongresszus határozza meg az erőviszonyokat. Nem látok egyébként nagy mozgást, földindulásszerű személyi átalakulásra nem számítok.

A szocialista politikusok elleni büntetőügyekre vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy az lenne a jó megoldás, ha nem lennének ilyen ügyek, ehhez azonban a pártfinanszírozási törvényt kéne elfogadni. Ez most a Fidesznél elakadt Gyurcsány Ferenc szerint. Amíg nem tesszük rendbe a politika finanszírozását, addig megmarad a korrupció lehetősége - vélekedett a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy az európai parlamenti választásokon milyen eredménnyel lenne elégedett, mandátumszámot nem mondott a miniszterelnök. A szocialisták törjék össze kezüket-lábukat a kampány és az előkészületek során, akkor nyugodtan alhatnak - hangsúlyozta.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×