eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tatárszentgyörgy: Hihetetlen szerencse kell a sorozatgyilkosok elfogásához

Hihetetlen szerencse kell ahhoz, hogy a támadásoknak kitett, ízekre szedett rendőrség elfogja a valószínűleg a kis falvak cigánytelepeitől távol élő, Tatárszentgyörgyön is gyilkoló tetteseket - mondta az MTI-nek egy neve elhallgatását kérő nagy tapasztalatú, elismert kriminalista. Szerinte egy 3-4 fős fanatikus csoport számlájára írható az az elmúlt években felderítetlen 5-7 romaellenes gyilkosság, melynek eddigi utolsó láncszemét Tatárszentgyörgyön jegyzik.

A szakember meggyőződése, hogy valószínűleg egy kisebb létszámú, rasszista nézeteket valló csoport követte el az elmúlt időszak cigányok ellen irányuló legsúlyosabb bűncselekményeit. Olyan emberek lehetnek, akik látván a roma-magyar konfliktust kezelni képtelen politikai megnyilvánulásokat, maguk akarnak rendet tenni a maguk módján, "majd mi megmutatjuk" alapon.

Véleménye szerint találomra választják ki a kis falvakban található, eldugott cigánysorok szélső házait, majd Molotov-koktéllal és lopott vadászpuskával felszerelkezve éjjel indulnak "igazságot osztani". Az egyikük a tetőre dobja a Molotov-koktélt, a másik lesben áll, majd tüzel az égő házból menekülőkre. Aztán villámgyorsan kereket oldanak, majd szinte karosszékből figyelik a híradásokat.

A tapasztalt kriminalista meglátása szerint nem csoda, hogy a rendőrség egyelőre képtelen eredményt felmutatni ebben a gyilkosságsorozatban. Szakmai szempontból a legrosszabb helyszínről, egy-egy kiégett háztól indulnak el, majd természetszerűen a közvetlen hozzátartozókat, rokonokat, ismerősöket, vélhető haragosokat kérdezik ki először.

Minden apró nyomot, a tanúvallomások legapróbb részleteit is fel kell dolgozniuk, miközben telik az idő, és a gyilkosok tudják, hogy aligha kerülnek képbe. Várnak egy-két hónapot, s jöhet a következő kis falu, a következő elhagyatott cigánysoron a következő ház, a Molotov-koktél és a lövések.

A szakember szerint igen kevés az esélye annak, hogy a rendőrség megtalálja a gyilkosokat. Ha valaha kézre kerülnek, akkor az valamilyen fatális véletlennek tudható majd be. Ha például karambolba keverednének út közben, netán meglátná őket néhány roma "akcióban", s lincselésre kerülne sor, akkor derülne ki, kik is ők.

Épp ezért nyíltan ki kellene állnia egy rendőri vezetőnek, s elmagyaráznia a lakosságnak, miért nehéz a romák sérelmére elkövetett gyilkossági ügyek nyomozása, és elmondani, hogy az intézkedéseket bíráló kritikák ellenére mivel segíthetné a lakosság a sorozat felderítését - hangsúlyozta a szakember. Akkor talán a rendőrség munkája is más megítélés alá esne - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×