eur:
390.1
usd:
365.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Navracsics: Gyurcsány Ferenc a kormányzati politika csődjét ismerte be

A Fidesz szerint a január 29-ére összehívott rendkívüli parlamenti ülés a kormányzati csőd nyílt beismerése. A párt parlamenti frakcióvezetője azt mondta: már októberben látható volt, hogy milyen mély lesz a válság, a kormány viszont ezt nem érzékelte. A kormányszóvivő szerint a Fidesznek is összefogást kellene sürgetnie.

A Fidesz részt vesz a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésen, de a párt parlamenti frakcióvezetője még nem tudja, hogy mivel készülnek, hiszen, mint mondta, nem kaptak még tájékoztatást arról, hogy milyen keretek között, milyen napirendet tárgyalhat majd az Országgyűlés.

Navracsics Tibor szerint azonban így a kormány semmit nem tud tenni a gazdasági válság megfékezése érdekében a következő két hétben. Hozzátette: a rendkívüli parlamenti ülésnap ennek a kormányzati-politikai csődnek, és a tehetetlen miniszterelnök csődjének a nyílt beismerése.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön beszélt arról, hogy a krízis nyomán valószínűleg nem tarthatók a költségvetésben meghatározott célszámok, ezért a gazdaság visszaesésének a mértéke 1 helyett 3 százalék körüli lesz, 100-200 milliárd forint körüli a költségvetési nyomás, és valószínűleg hozzá kell nyúlni az áfarendszerhez is.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: már októberben lehetett tudni, hogy milyen mély lesz a válság, a miniszterelnök viszont ugyanekkor, és még novemberben is azt mondta, hogy a nehezén már túl vagyunk. Navracsics Tibor szerint a csütörtöki nyilatkozattal a kormányfő beismerte a kabinet bukását.

Bár a kormányfő a fideszes politikus szavai szerint azt mondta, hogy teljesen váratlanul szembesült a pénzügyi válság új dimenzióival, és ezért kénytelen az eddigieknél radikálisabb lépéseket tenni, valójában nem ezért kénytelen, hanem azért, mert ez idáig a kormány nem tett semmit.

Hozzátette: egy legyengített, rossz gazdaságpolitikával, és tehetetlen kormánnyal rendelkező ország kénytelen a válsággal szembenézni. Navracsics Tibor hangsúlyozta: a kormány és a szocialisták megpróbálták áthazudni az elmúlt három hónapot, és kisebbnek feltüntetni a bajt.

A kormányszóvivő szerint miközben drámai erejű változások mennek végbe a világgazdaságban és az egyre súlyosbodó válság miatt mindenki újraszámolja a prognózisait, a Fidesz továbbra is csak a pártos csatározásokkal van elfoglalva. Budai Bernadett a közleményében azt írja, az Országgyűlés január 29-i rendkívüli ülése újabb alkalmat jelent az ellenzéki pártnak is, hogy őszintén mondja el: hogyan tud és akar segíteni az országnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×