eur:
388.96
usd:
361.15
bux:
68680.2
2024. május 7. kedd Gizella

A gyenge forint miatt drágul a gáz jövőre

Tízszázalékos földgázáremelést tartanak megfelelőnek az érintett cégek és szakemberek január elsejétől - tudta meg az InfoRádió. A kormánytól függ, végül mekkora lesz az áremelés mértéke, elképzelhető, hogy a válság miatt tompítják az indokolt mértéket. Az olaj világpiaci árának drasztikus esése várhatóan 2009 második-harmadik negyedévétől lesz érzékelhető a földgáz fogyasztó árában.

A földgáz fogyasztói árát negyedévenként vizsgálja felül az energetikai tárca. A jogszabályok szerint az energetikáért felelős miniszter az áremelés mértékét 30 nappal a tényleges változás előtt be kell jelentse, ami azt jelenti, hogy december elsején közzé kell tenni a döntést.

A földgáz árát az olaj világpiaci ára és a dollár árfolyama befolyásolja. A szolgáltatók hosszútávú szerződései az olajár 9 havi átlagára szerint fizetnek, ez a földgáz importár, és mivel a beszerzéseket dollárban számolják el, a forint-dollár árfolyam a másik komolyan befolyásoló tényezője a földgáz fogyasztói árának.

Az InfoRádió úgy tudja, a Magyar Energiahivatal 10 százalék körüli áremelést javasol, és a szakemberek többsége is ezt a mértéket fogalmazta meg. Az E.ON Földgáz szóvivője azt mondta: most annak ellenére várható az emelés, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent a kőolaj világpiaci ára, hiszen a 9 havi átlagolás miatt nemcsak a piaci árak emelkedése, hanem a csökkenése is tompítottan jelentkezik a földgáz fogyasztói árában.

Kutas István elmondta: dollárban számolva némileg csökkent az importár, ugyanakkor a forint jelentősen gyengült. A negyedév elején 150, most 210 forintot kellett adni egy dollárért, ami 40 százalékos ugrás, ezt nem tudja ellensúlyozni néhány százalékos olajárcsökkenés.

Ugyanakkor hiába javasol a szakma 10 százalékos emelést, a kormányzati döntés vélhetően ismét alatta lesz ennek a mértéknek. A legutóbbi emeléskor is nagyjából 9-10 százalékos emelést javasoltak a szakemberek, a döntés 6,5 százalék lett.

A kérdés az, hogy most mennyivel viszi lejjebb az áremelés mértékét a kormányzat, hiszen az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy legalább a kétharmadára csökkenti a szakma által javasolt mértéket, most pedig még válság is van - fogalmazta meg az InfoRádiónak egy szakember a kételyeit.

Ugyanakkor csak rövid távon jó a fogyasztónak, ha az áremelés nem a piaci folyamatokhoz igazodik, mert hosszútávon korántsem ennyire felhőtlen a kép. Az indokoltnál alacsonyabb áremelések miatt folyamatosan halmozódik a szolgáltató vesztesége, amit az államnak és végső soron az állampolgároknak majd vissza kell fizetni. Az utóbbi pár évben újabb veszteségek keletkeztek, ami az év első felében még 30-40 milliárdra becsültek, de néhány szakember szerint mostanra a forint gyengülése miatt akár 100 milliárd forintra is nőhet az év végéig ez az összeg.

A kormányzat és a földgáz-nagykereskedő között már zajlik az egyeztetés arról, hogy a visszafizetés mikor esedékes, korábban a földgáz piac teljes liberalizációjához kötötték, és most is az a hír járja, hogy legkorábban 2009 második felében várható ennek a rendezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×