eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Uniós pályázatok az oktatás fejlesztésére

A közoktatásban a kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtésére, a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének javítására összesen mintegy 17,5 milliárd forintos uniós pályázati keret nyílik meg december elsejétől - mondta az oktatási tárca államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kompetencia alapú pályázatok esetében két-háromszáz pályázatra számítanak, az elnyerhető támogatás pályázatonként 5-25 millió forint lesz - mondta Arató Gergely. Az államtitkár hozzátette: a pályázatokat 2009. február 16-ig lehet benyújtani.

"Maguk az intézmények használhatják fel ezeket a forrásokat, hogy a saját munkájukat fejleszthessék, hogy az egyes tudomány területeken belül is előtérbe kerüljön a képesség alapú tudás" - fogalmazott.

Arató Gergely hozzátette: még majdnem tíz napig lehet az esélyegyenlőségi programokra jelentkezni, a keretösszeg 1,7 milliárd forint. Ennek a pályázatnak a célja többek között az iskolai szegregáció csökkentése.

Minden pályázónak bizonyítania kellett, hogy az általa benyújtott pályázat garantálja a megfelelő feltételeket minden diák számára, továbbá azt, hogy a szegény vagy roma gyermekek nem szorulnak ki az oktatási rendszerből. A pályázatok végrehajtását egyenként 15-100 millió forint között összegekkel támogatják.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón beszélt a felsőoktatás számára kiírt pályázatokról is. Arató Gergely kiemelte, hogy ezek a forrásokkal támogathatják a tudományos eredmények elismerését, a szakkollégiumokat és a fiatal kutatók munkáját.

Itt 25-30 pályázatot várnak, az elnyerhető forrás pedig 5-150 millió forint között mozog. Azért ilyen különböző ez az összeg, mert függ attól, hogy mekkora intézményről, illetve mennyire kidolgozott, eredményes támogatási programról van szó - hangsúlyozta az államtitkár.

Arató Gergely arról is beszélt, hogy a közoktatás fejlesztésének, tartalmi, szakmai megújításának legnagyobb lehetősége az uniós pályázatok jó és hatékony felhasználása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×