eur:
389.44
usd:
361.82
bux:
68636.63
2024. május 7. kedd Gizella

Csaba László: Még nem érdemes alapkamatot csökkenteni

Egyelőre nem érdemes csökkenteni a jegybanki alapkamatot - vélekedett Csaba László, a Közép-európai Egyetem professzora. A közgazdász az InfoRádiónak elmondta: Magyarország fut a piaci hangulat után, a kamatcsökkentés azonban nem meghatározó a növekedés szempontjából.

Egyelőre nem érdemes csökkenteni a jegybanki alapkamatot - jelentette ki az InfoRádióban Csaba László, megjegyezve: a közeljövőben valószínűleg az Európai Központi Bank sem vág kamatot, hiszen a jelenlegi, 3 százalék fölötti infláció így is magas az alapszabályban rögzítetthez képest.

A Közép-európai Egyetem tanára hozzátette: bár Magyarország elvileg inflációkövető rendszert alkalmaz, a gyakorlatban a nemzeti bank számára nem lehet közömbös a forint árfolyama, ami az elmúlt időszakban ugyan relatíve stabilizálódott, abszolút mértékben azonban elmozdult az utóbbi években jellemző 250 forint körüli középértékről.

Az utóbbi időben több uniós tagállam, valamint az Egyesült Államok, Japán és Kína is csökkentette az irányadó kamatot. A közgazdász szerint Washington téves politikát folytat, hiszen fut a piac után, amit úgysem érhet utol. A kamatvágást fontolgató Lengyelországról szólva Csaba László elmondta: a jegybank hitelessége ott sokkal magasabb fokú, mint Magyarországon, az infláció pedig évek óta tartósan alacsony, nem a kialakuló recessziót jelzi előre csökkent 5 százalékig.

A szakértő szerint Magyarországon elhatalmasodott a reálgazdasági alapot nélkülöző pánik, a kormányzat pedig - amely a Nemzetközi Valutaalap ajánlását követve, negatív növekedéssel számol a jövő évre -, ugyancsak fut a piaci hangulat után.

"Gazdaságélénkítő céllal kamatot csökkenteni nem érdemes, ne tegyünk úgy, mintha Magyarországon nem lett volna éveken keresztül 12 százalékos az alapkamat. Ezzel együtt lehet élni. Nem egy nagy öröm, de nem is meghatározó a gazdasági növekedés szempontjából" - közölte Csaba László.

Kedden a Fidesz felszólította a Magyar Nemzeti Bankot az alapkamat radikális csökkentésére. A párt elnöke, Orbán Viktor szerint 6 százalékos kamatszint lenne megfelelő, hiszen így már 10-11 százalékos kamattal hitelhez juthatnak a vállalkozások, és nem kellene bezárni a munkahelyeket. A hét elején a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn azt javasolta a fejlett ipari gazdaságokat, hogy kamatcsökkentéssel és költségvetési ösztönzőkkel szálljanak szembe a gazdasági válsággal.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×