eur:
389.1
usd:
362.25
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az ombudsman még mindig nem elégedett a BKV-val

Csak részben fogadta el a BKV válaszait korábbi kifogásaira az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté továbbra sem tartja elfogadhatónak azokat az érveket, amelyek a vállalat jegyeladási, pótdíjazási gyakorlatát magyarázzák, és változatlanul kifogásolja, hogy nem minden megállóban vásárolható menetjegy, de pótdíjat fizettetnek az utassal, aki ilyen helyen jegy nélkül szállt fel.

A közlekedési vállalat vezérigazgatója válaszlevelében ígéretet tett többek között a jegyellenőrök és a biztonsági őrök azonosíthatóságával, valamint az elhúzódó panaszkezelés gyakorlatával összefüggő intézkedések meghozatalára.

Szabó Máté jelentése korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a hozzá benyújtott panaszok közül több is kifogásolta az ellenőrök "otromba" stílusát, s az utasok emberi méltóságát sértő inzultusokat.

Az ombudsman szerint a panaszokra a közlekedési vállalat nem egyszer csak hónapok után válaszolt, és reakcióiban sokszor nem tükröződött vissza, hogy a vizsgálat elfogulatlan és korrekt lett volna. A biztos most megismételte, hogy nem elegendő, ha csak a BKV Zrt. megbízásából dolgozó biztonsági őröket intik a kulturált munkavégzésre. Ugyanezt meg kell követelni a vállalattal munkaviszonyban lévő ellenőröktől, tehát a saját alkalmazottaktól is.

Mit mond a BKV?

Szabó Máté észrevételeivel kapcsolatban a BKV közleményében leírta: 2007-ben videomegfigyelő és -rögzítő rendszert tervezett kiépíteni, amely az utazási igazolványok ellenőrzésének hatékonyságát fokozta volna, ám Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalásában aggályosnak találta az utasok megfigyelését, ezért nem valósult meg a projekt.

A BKV közölte azt is, hogy az ombudsman észrevételének megfelelően benyújtja üzletszabályzatát a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, 2009-ben pedig új vezérigazgatói utasítás lép életbe cégnél a közérdekű észrevételek kezeléséről, és az azzal kapcsolatos ügyintézésről, valamint a kapcsolódó szabályok és határidők fokozottabb betartásáról.

A közlekedési társaság októberben ismételten felszólította alvállalkozóját, hogy munkatársaitól követeljen meg udvariasabb, az utazók és a BKV elvárásainak megfelelőbb munkavégzés, megjegyezve: ha nem lesz érzékelhető javulás, újragondolják a további együttműködést. A biztonsági őrök emellett 2009. január 1-jétől - bár ezt a vonatkozó jogszabály nem írja elő - tevékenységük során fényképes, azonosító számmal ellátott kitűzőt lesznek kötelesek viselni.

Szabó Máté kifogásolta azt is, hogy a BKV utazási feltételei szerint annak járműveire csak érvényes jeggyel vagy utazási igazolvánnyal lehet felszállni, ugyanakkor sok megállóban nincs lehetőség teljes üzemidőben jegyvásárlásra. A cég - áll a közleményben - ebben a kérdésben a vasúti közlekedési törvény szerint jár el.

A pótdíjkövetelések érvényesítésével kapcsolatban a BKV közölte: annak gyakorlatát ellentmondásos jogszabályi rendelkezések határozzák meg, amelyeket kizárólag a jogalkotó változtathat meg.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×