eur:
389
usd:
361.32
bux:
68651.99
2024. május 7. kedd Gizella

Az elmúlt 80 év legsúlyosabb válsága - a nap legfontosabb hírei

Az elmúlt 80 év legsúlyosabb válságának nevezte a mostanit a miniszterelnök, aki szerint a recesszió akár egy-másfél évig is elhúzódhat. Gyurcsány Ferenc a Nemzeti Fejlesztési Tanács ülésén, a Parlamentben hangsúlyozta: a hagyományos gazdaságélénkítő intézkedéseket nem lehet használni, a fejlesztés- és a monetáris politikának azonban vannak alkalmazható eszközei. Példaként említette az állami beruházás-élénkítést.

A Fidesz továbbra is kamatot csökkentene

Ismét a jegybanki alapkamat jelentős csökkentését szorgalmazza a Fidesz. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője elmondta: azt javasolják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának, hogy a jelenlegi 11 és félről 6 százalékra csökkentse az irányadó kamatot. Hangsúlyozta: ez önmagában nem elég, arra is szükség van, hogy adócsökkentéssel, növekedési csomaggal pénzt juttassanak a gazdaságba. Nyakó István, az MSZP szóvivője válaszában azt mondta: a Fidesz a nemzeti bank függetlenségét támadja, amikor az alapkamat radikális csökkentését követeli.

Visszamondott munkahelyteremtési támogatások

Eddig 350-400 millió forintot mondtak vissza a vállalkozások a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által munkahelyteremtésre adott, vissza nem térítendő támogatásból. A tárca közlése szerint a pályázati programban 139 cég, mintegy 2 és fél milliárd forintot használhatott fel, közülük eddig 12 vállalat jelezte, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt nem tudja teljesíteni a támogatás előírt feltételeit. Végleges adatok csak november végén várhatók.

Molnár Csaba elfogadta a felkérést a miniszteri posztra

Elfogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérését a közlekedési tárca vezetésére Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: a politikus december 1-jén veszi át a tárca irányítását. Hozzátette: a közlekedési miniszterjelölt bizottsági meghallgatása várhatóan a jövő héten lesz. Szabó Pál közlekedési miniszter október 6-án, a Monorierdőnél történt, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt mondott le, a miniszterelnök akkor ezt azzal fogadta el, hogy a tárca vezetője addig a helyén marad, amíg nem találják meg utódját.

A képviselők is adózni fognak a költségtérítés után

Várhatóan jóváhagyja a parlament, hogy jövő februártól az országgyűlési és önkormányzati képviselők, illetve a polgármesterek 15 százalékos adót fizessenek a költségtérítés után. A távirati iroda értesülése szerint a Fidesz valószínűleg megszavazza a szocialista javaslatot, ha nem a kormány által támogatott módosítói csomagban lesz. Az ellenzéki frakció hivatalosan hétfőn dönt az ügyben. Az MSZP indítványa mellett az MDF is tett egy javaslatot, amely szerint 18 százalékos forrásadóval terhelnék az országgyűlési képviselők költségtérítését. Az SZDSZ egyik módosító indítványt sem szavazza meg.

Nyomozócsoport a romák elleni bűncselekmények felderítésére

Országos hatáskörrel rendelkező nyomozócsoport felállítását sürgette a romák sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítésére a kisebbségi ombudsman. Kállai Ernő, miután a kedd esti, pécsi gyilkosság ügyében roma vezetőkkel egyeztetett, azt mondta: a cigány közösség elvárja a hatóságoktól, hogy megfelelő védelmet kapjon. A baranyai megyeszékhelyen két ember halt meg, amikor ismeretlenek feltehetően kézigránátot dobtak be egy családi ház ablakán. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a robbanásban a házban lakó pár vesztette életét, 3 és 5 éves gyermeküket a mentők könnyebb sérülésekkel, sokkos állapotban vitték kórházba. Zsobrák Péter hangsúlyozta, hogy a tettet bosszúból követhették el, és az eddigi adatok alapján nem etnikai jellegű támadásról van szó.

Elbocsátották a tűzszerészt, aki csőbombát rakott egy MSZP-irodához

Azonnali hatállyal leszerelte és elbocsátotta a Magyar Honvédség állományából a vezérkari főnök azt a hivatásos tűzszerészt, akit a katonai ügyészség előzetes letartóztatásba helyezett lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A Népszabadság azt írta: a százados helyezett el november 6-ára virradóan saját készítésű pokolgépet az MSZP újpesti irodája előtt. A lap értesülése szerint a férfi tettét nem politikai okok motiválták.

Nagyobb biztonsággal utazhatunk a jövőben

Új rendeletet hozott a kabinet az üdülésekre, nyaralásokra vonatkozó szerződések szabályozására. Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: az intézkedés nagyobb biztonságot teremt azoknak, akik utazásszervezőknél, illetve utazásközvetítőknél fizetnek be útjukra.

Egyszerűbben juthatnak behajtási engedélyhez a fuvarozók

A főváros tervei szerint jövőre tovább egyszerűsítik és gyorsítják a budapesti behajtási engedélyek kiadását, az okmány ára 5-6 százalékkal emelkedik - tudta meg a távirati iroda fővárosi képviselőktől. Tájékoztatásuk szerint az engedélyek kiadási határideje 4-ről 2 napra csökken, és lehetőség lesz a teljes online ügyintézésre is.

Újabb tömegsírt találtak Boszniában

Boszniában újabb tömegsírt tártak fel, amely szintén a srebrenicai mészárlás áldozatainak maradványait rejti. A helyi ügyészség közlése szerint 24 teljes csontvázat és további 238 emberi csontot emeltek ki a földből Kamenica közelében. Ez volt a tizenkettedik feltárt tömegsír a környéken.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×