eur:
389.37
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Zuschlag-per: nem vállalták a szembesítést a vádlottak

Nem válaszoltak kérdésekre, nem vállalták a szembesítést, csak egy általuk vallomásnak nevezett nyilatkozatot olvastak fel a Zuschlag-per hétfőn meghallgatott vádlottjai Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke írásos vallomását olvasta fel, de nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni és a szembesítést sem vállalta a bíróság előtt. Bűnösségét részben elismerte, hiszen az általa vezetett civil egyesületek pályázaton elnyert közel tízmillió forintját visszafizette, így a fővárosi önkormányzattól elnyert pénzek megtérültek.

Marsovszky Balázs felolvasott vallomásában kiemelte: "a pályázatok elkészítését, a pályázatok benyújtását nem én végeztem, azokról nem rendelkezek információval". "Az én tevékenységem arra korlátozódott, hogy az egyesületek bankszámlájára érkező pénzt felvettem és átadtam Zuschlag Jánosnak." "Semmikor, semmilyen formában nem kaptam semmilyen juttatást."

A vádlottak padján ülő Zuschlag János elmosolyodott, amikor ezt a részt Marsovszky felolvasta.

Krausz Csaba ötödrendű vádlott - annak idején újbudai szocialista önkormányzati képviselő - nem ismerte el bűnösségét, vallomást nem tett, de ő is felolvasott egy többoldalas szöveget, amelyben ártatlanságát hangsúlyozta, és aláhúzta: Zuschlag semmire nem utasította, egyetlen pályázathoz sincs köze, vagy nem emlékszik rá.

Fodor Endre tanácsvezető bíró ezután felolvasta és lejátszotta azokat a lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amelyekből kiderült, hogy a vádlottak között a nyomozás során egyeztetések történtek, és állításukkal ellentétben több részletről volt tudomásuk a civil szervezetek pályázataival kapcsolatban.

Szerdán a bírói tanács a tervek szerint Kullai Tamás hetedrendű, Vámosi Zsolt nyolcadrendű, és Prácser László kilencedrendű vádlott meghallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×