eur:
390.43
usd:
364.12
bux:
68336.05
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Zuschlag mindent tudott a rendőrségi nyomozásról

Kapcsolatot tartott a rendőrséggel és egy belügyminisztériumi dolgozóval is a nyomozás idején a nagy kárt okozó csalással vádolt egykori MSZP-s képviselő, Zuschlag János. Ez derült ki a bírósági tárgyaláson lejátszott telefonbeszélgetésekből, amelyet az első- és a negyedrendű vádlott folytatott.

A lejátszott beszélgetéseket tavaly ősszel rögzítették. A beszélgetést az egykori MSZP-s képviselő, Zuschlag János és a per negyedrendű vádlottja, Õri András között folyt abban az időben, amikor a rendőrség már megindította az eljárást a fiktív alapítványok ügyében.

A bejátszásokból az derült ki, hogy Õri András - aki 2002 és 2004 között az MSZP parlamenti frakció gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportjának alkalmazottja volt - a nyomozás és a házkutatások miatt nagyon aggódott, míg Zuschlag János a dolgot félvállról vette. A telefonbeszélgetésekből ugyanis kiderült, hogy a volt képviselő a rendőrségi kapcsolatain keresztül információkat kapott az egyesületek gazdálkodását vizsgáló nyomozásról, illetve megpróbálta annak kimenetelét befolyásolni.

A negyedrendű vádlott viszont kifogásolta, hogy az egykori Baranya megyei rendőrfőkapitány, aki Lampert Mónika belügyminiszter kabinetirodájának munkatársa volt, miért nem tájékozódik az ügyben.

A telefonbeszélgetésből kiderül, hogy az elsőrendű vádlott többször is próbálja nyugtatni egykori társát és megígéri, hogy beszél a belügyminisztériumi dolgozóval. Arról is biztosítja, hogy az ügy nem kerül bíróság elé, legfeljebb ügyészi megrovást kapnak.

Az egykori képviselő emlékeztette társát arra, hogy a rendőrséget nem igazán foglalkoztatja az ügyük. Az eljárást egyébként a rendőrség le akarta zárni, mert a nyomozás ideje alatt nem tudtak eredményeket elérni. Ezért az ügyészség saját hatáskörébe vonta a nyomozást. Néhány hónap múlva pedig már az ügyészség őrizetbe vette Zuschlag Jánost és társait.

A tárgyaláson lejátszották azt a beszélgetést is, amelyben a képviselő arra utasítja társát, hogy ne beszéljen, majd személyesen találkoznak. A vádlott ekkor már tudta, hogy telefonját lehallgatják.

A tárgyaláson a bíró azt mondta, hogy Zuschlag János telefonon beszélt a nyomozásról Lusztig Péter MSZP képviselővel, aki akkor a Belügyminisztériumban dolgozott. Ezt a beszélgetést a tárgyalás későbbi szakaszában ismerteti a bíróság.

Zuschlag János a bírósági tárgyaláson elismerte büntetőjogi felelősségét a nagy értékre elkövetett csalásban és bűnpártolásban is. Azt viszont cáfolta, hogy bűnszervezetet hoztak létre.

Zuschlag János és 15 társa ellen a vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak különböző civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. A volt képviselő ötvenmillió forintot megtérített a kárból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×