eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Nem áll meg a lejtőn a magyar gazdaság

Nem túl fényesek a növekedés kilátásai a magyar gazdaságban - írja a Népszabadság a pénteken ismertetett mutatók alapján. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy visszaesett a magyar gazdaság: a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal lassabban nőtt a GDP, mint az előző három hónapban. 2007 azonos időszakához képest azonban 0,8 százalékkal nőtt a nemzeti össztermék.

Recesszióról most még nem lehet beszélni, mert ahhoz két egymást követő negyedévben is csökkennie kell a bruttó hazai összterméknek, az év végén azonban már szinte bizonyosan így lesz.

A szeptemberi ipari termelés augusztushoz képest 2,5 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 5,3 százalékkal lett kevesebb. Az adatot egy szakértő még akkor is meglepően gyengének tartja, hogy nyilvánvalóan nem volt jó az előző hónapok időszaka sem. A fellendülés egyelőre nem látszik, és az utolsó negyedév tele van bizonytalanságokkal, így a növekedés kilátásai nem túl fényesek.

A Magyar Nemzet számol be arról, hogy az OTP jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a kormány által a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretből felkínált mentőcsomagot. A bankcsoport ugyanis nem csődbe jutott pénzintézet, hanem egy jól működő, állami segítség nélkül is jövedelmező bank.

Urbán László vezérigazgató-helyettes megemlítette, hogy a részvényesek számára bizonyosan nem vonzó, hogy a kormány bármikor államosíthatja a segítséget elfogadó bankokat. A bankvezető azt mondta: a magyar gazdaságnak inkább szüksége van a mentőcsomagra, a hitelezés visszaszorulása ugyanis tovább rontaná a recesszióba süllyedő gazdaság kilátásait.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×