eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Zuschlag-per: a szocialista vezetők nem kommentálják az összefüggést

Több vezető szocialista politikus neve is elhangzott ezen a héten a bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsított Zuschlag János és 15 társa ellen folytatott perben. Az érintettek egyelőre nem kommentálnak.

Õri András negyedrendű vádlott megtagadta a vallomást a Zuschlag-per tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, de a bíró felolvasta a nyomozóhatóság előtt tett vallomását, amelyek megerősítették a vád állításait.

A felolvasott nyilatkozat alapján Õri egyetemistaként került 2002-ben az Országgyűlés Hivatalához, ahol az MSZP-frakció gyermek-, ifjúsági és sport-szakmunkacsoportjánál dolgozott munkatársként. 2002 és 2004 között Zuschlag János elsőrendű vádlott mellett is dolgozott, az ő utasítására részt vett pályázatok készítésében is.

Vallomása szerint Zuschlag felkérésére más egyesületek nevében is írt pályázatokat, de - egyetlen eset kivételével - minden alkalommal Zuschlag Jánosnak adta át az elnyert pénzeket.

Õri András azt vallotta, hogy az ifjúsági- gyermek- és sport-munkacsoportban tevékenykedő Újhelyi Istvántól és Arató Gergelytől is megkérdezte, nem jelent-e problémát, hogy a pályázatok nem valós tevékenységet takarnak, és a magán bankszámlájára is érkeznek pénzek, amelyeket átadott Zuschlagnak. "Azt mondták, ne törődjek ezzel, mert ezek az alapítványok Zuschlag érdekeltségébe tartoznak" - fogalmazott a bíró által felolvasott korábbi vallomásában Õri.

Egy korábban lejátszott telefonbeszélgetésből kiderül, hogy Zuschlag János pénzt vagy egy, az egzisztenciáját biztosító állást kért cserébe azért, hogy lemondjon parlamenti mandátumáról a Terror Háza előtt 2004-ben tett kijelentései miatt. Az egykori szocialista képviselő már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején alkudozott a pártvezetéssel.

"Ferinek küldetéstudata van"

"Azt mondja a Feri, hogy ő igazán a hétfő reggeli alkudozáson volt kibukva. Mondom neki, hogy neked problémád van, hogy mennyi lovettát kaptam múlt évben. Õ mondta, hogy igen, de higgyem el, hogy a Lendvai Ildikó mély megdöbbenéssel mesélte, hogy alkudoztam a Puchhal. Tehát azt mondta,... úgy adta elő, mintha Lendvai Ildikónak ez az évtized sokkja lett volna. (....) Én szerintem sem, bár mondjuk az Ildikó ilyen értelemben azért egy kicsit meg volt lepődve, hogy 10 milliókról ment az alkudozás. Tudod, hogy ekkor mi van, meg akkor mi van."

A volt politikus külön is beszél egy bizonyos Feriről.

"Úgy érzem, Ferinek küldetéstudata van. Ez betegség. Ez nagyon súlyos betegségnek lehet tekinteni. Tehát tényleg azt hiszi, hogy mindenki más hülye, korrupt, disznó, állat rajta kívül"

Német Zsolt ügyész a most csütörtöki tárgyaláson indítványozta, hogy a Zuschlag János elsőrendű vádlott cellájában lefoglalt mobiltelefon beszerzését, valamint a híváslistáját ellenőrizzék. Utóbbi alapján meg lehet ugyanis bizonyosodni arról, hogy Zuschlag a vádlott-társakkal, tanúkkal folytatott-e beszélgetéseket - mondta a vád képviselője.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. A per hétfőn az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba kihallgatásával folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×