eur:
389.22
usd:
363.63
bux:
68078.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán imázsprofilja jobb, mint Gyurcsányé

Egy friss felmérés szerint a Fidesz elnöke jobban odafigyel az emberek problémáira, érthetőbb, hitelesebb és őszintébb, mint a kormányfő. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc imázsprofilját a Századvég és a Forsense készítette el. A reprezentatív kutatásban szeptember 15-s és 23-a között 1000 embert kérdeztek meg; a hibahatár +/- 3,1 százalék.

A Századvég és a Forsense szeptember 15-23. között végezte felmérését, amelyben félévente arra keresik a választ, hogy a választók szerint mely jellemvonások határozzák meg a két politikust, vagyis mi az "imázsprofilja" a kormányfőnek és az ellenzék vezérének. Összesen 17 tulajdonságot vizsgálnak a felmérésben.

Nyolc esetben egyértelműen - 3 százalékpontot meghaladóan - nagyobb arányban tartották a volt miniszterelnökre nézve jellemzőbbnek az adott tulajdonságot, mint Gyurcsány Ferencre.

Ezen tulajdonságok közül kiemelkedik az emberek problémáira való odafigyelés - ezt 16 százalékponttal többen említették Orbán Viktor jellemzőjeként - , az érthetőség, valamint a hitelesség, ahol 13 illetve 11 százalékpont a különbség - írták. Hozzátették: jelentős eltérés tapasztalható még a megbízhatóság, tisztességesség, őszinteség, rugalmasság, valamint a jó megjelenés terén.

A többi kilenc vonás esetében 3 százalékpont közötti az eltérés, ami nem haladja meg a mintavételből fakadó becslési hiba mértékét.

A tizenhét tulajdonság esetén mért különbségek átlagértéke 5 százalékpont, azaz minden egyes jellemvonást átlagosan ennyivel tartottak többen jellemzőnek Orbán Viktorra, mint Gyurcsány Ferencre. Ugyanakkor az elmúlt fél év folyamán a miniszterelnök három tulajdonság - a közös megoldások keresése, az emberek problémáira való odafigyelés és a tisztességesség - esetében jelentősen csökkenteni tudta a különbséget.

A két politikus imázsprofiljának vizsgálata során a kutatók azt állapították meg, hogy Gyurcsány Ferenc különösen a közös megoldások keresése terén szerzett érdemeket magának, de idén márciushoz képest többen tartják megfontoltabbnak, rugalmasabbnak, felkészültebbnek és az emberek problémáira odafigyelőbbnek is.

Mindössze két olyan értékelésre felkínált személyiségjegy volt, amelyet - 3-3 százalékponttal - kevesebben gondolnak jelenleg jellemzőbbnek a miniszterelnökre nézve, mint idén márciusban: a hosszabb távon gondolkodást, valamint az újító szelleműséget - olvasható a közleményben.

Hozzátették: Orbán Viktor esetében 3 százalékpontot meghaladó mértékű csökkenést tapasztaltak a tisztességesség és a megbízhatóság, a hitelesség és az emberek problémáira odafigyelés, valamint a felkészültség, rugalmasság, tapasztaltság, megfontoltság és őszinteség terén.

A volt kormányfő esetében is egyetlen olyan tulajdonságról tudnak beszámolni, ahol az általános trenddel ellentétes, azaz enyhén emelkedő említésarányról számolhatunk be, ez az újító szelleműség, a növekedés pedig 2 százalékpont.

"A két politikus mutatóinak ellentétes irányú változása gyakorlatilag kioltja egymást. Ezzel együtt van három olyan vonás, melyre nézve a két politikus említésszámai együttesen csökkenést mutatnak, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben nőtt az +egyikre sem jellemző+ válaszok aránya, azaz a két vezető politikus együttes elutasítása. A három vonás: a hosszú távra gondolkodás, a megbízhatóság és a tisztességesség" - írták.

A Századvég és a Forsense szeptember 15-23. között végezte közvélemény-kutatását 1.000 fős reprezentatív mintán. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×