eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Helyreállítaná a koalíciót az MSZP - a nap legfontosabb hírei

Magas állami kitüntetéseket adott át az államfő a Pekingben jól szerepelt olimpikonoknak és felkészítőiknek; törvényjavaslatot dolgozott ki az igazságügyi tárca az utcai zavargások elleni fellépés érdekében; az Egyesült Államokban várhatóan Sarah Palin alaszkai kormányzó lesz a republikánusok alelnökjelöltje. A nap legfontosabb hírei.

Elismerés Pekingért

Magas állami kitüntetéseket adott át a köztársasági elnök a Pekingben jól szerepelt magyar olimpikonoknak és felkészítőiknek a Parlamentben. Sólyom László az ünnepségen úgy fogalmazott: annál nagyobb elismerés nincs, mint amikor valaki ott áll a dobogón a világ előtt, de ezért a teljesítményért a nemzet köszönete is jár. Az államfő a Magyar Köztársasági érdemrend nagykeresztjét adományozta a vízilabdacsapat harmadik olimpiai győzelméért Kemény Dénes szövetségi kapitánynak. Kitüntetést kapott mások mellett az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott, a kajakosok közül Janics Natasa és Kovács Katalin, a kenus Vajda Attila és az úszó Cseh László. A magyar sportolók a pekingi olimpián három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szereztek.

Új szakállamtitkár

Ifjabb Török Ottót nevezték ki az Önkormányzati Minisztérium sport-szakállamtitkárságának élére. Elődje, Elbert Gábor lemondott, és a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára lesz. Török Ottó 2007. január elseje óta a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet főigazgatói posztját tölti be. Sportpályafutása során tagja volt a junior és felnőtt kardvívó-válogatottnak.

Helyreállítanák a koalíciót

Az MSZP támogatja a miniszterelnök által a héten ismertetett adócsökkentési programot, a kormány pedig már készíti a szükséges előterjesztéseket - közölte a párt alelnöke. Juhász Ferenc hozzátette: azt szeretnék, ha a javaslatokhoz a civil szervezetektől és a pártoktól is kapnának támogatást. Közben Kiss Péter kancelláriaminiszter az ATV-nek úgy nyilatkozott: a kormányfő adócsökkentési javaslata azt jelzi az SZDSZ-nek, hogy új alapokon helyreállítható a koalíció. Egy felmérés szerint kételkedve fogadták a szavazók Gyurcsány Ferenc adó- és járulékcsökkentési elképzeléseit. A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása alapján a többség úgy véli: a javasolt intézkedések hatására nem fog csökkenni az adója.

Tanévkezdés előtt

Az előző évekhez képest nyugodtabb tanévkezdésre számít az oktatási tárca államtitkára. Arató Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: nem lép életbe olyan új intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét, és nem várhatók nagyszámú elbocsátások. Ezzel szemben a Fidesz oktatáspolitikusa rosszabb körülményekre számít a következő tanévben. Pokorni Zoltán elmondta: szeptembertől folytatódik a forráskivonás a közoktatásban, emellett újabb pedagógus elbocsátásoktól tartanak. Újabb javaslat

Törvényjavaslatot dolgozott ki az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az utcai zavargások elleni fellépés érdekében. Draskovics Tibor, a tárca vezetője indoklásként azt mondta: az elmúlt másfél-két évben, az MTV-székház ostroma óta olyan jelenségeket lehetett tapasztalni, amelyekre úgy tűnt, nincs megfelelő jogi válasz. A tervezet az őszi ülésszak elején kerül az Országgyűlés elé.

Nem kell új alkotmány

Bemutatkozó látogatáson fogadta az Alkotmánybíróság új elnökét a köztársasági elnök. Sólyom László és Paczolay Péter egyetértett abban, hogy nincs szükség új alkotmányra. A megbeszélésen elhangzott, hogy a testület ősszel foglalkozik majd a többi között a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénnyel. Paczolay Péter az egyik legfontosabb feladatának nevezte az Alkotmánybíróság mintegy húszéves gyakorlatának részterületenkénti feldolgozását.

Környezetvédelmi projektek

Újabb hat uniós, környezetvédelmi projekt előkészítésének támogatásáról döntött a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, összesen 1,7 milliárd forint értékben - jelentette be a környezetvédelmi miniszter. Szabó Imre hozzátette: a beruházásokkal 113 település 750 ezer lakosának életminősége javulhat.

Haladék

Hatvan nappal meghosszabbította az egri Markhot Ferenc kórház vagyonkezelésének átvételére megszabott, eredetileg szeptember 1-jén lejáró határidőt a Heves megyei közgyűlés. A halasztást arra hivatkozva kérte a HospInvest, hogy az illetékes népegészségügyi hatóság kiegészítést kért a cég működési engedély iránti kérelméhez, az ügyintézés pedig maximum 30 napot vesz igénybe.

Forró pont

A tervezettnél korábban, már októberben megnyílik a grúziai magyar nagykövetség - jelentette be a külügyminiszter. Göncz Kinga a parlament Európai ügyek bizottságának ülése után elmondta: többen dolgoznak majd a tbiliszi nagykövetségen, és a megváltozott viszonyok miatt egy másik diplomata lesz a magyar nagykövet a grúz fővárosban.

Meglepő húzás

Az Egyesült Államokban Sarah Palint választotta alelnökjelöltjének John McCain, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje. Elemzők szerint a 44 éves alaszkai kormányzó személye nagyban segíthet megnyerni John McCainnek azokat a demokrata érzelmű, csalódott nőket, akik Hillary Clinton volt first lady kiesése után nem szívesen támogatják Barack Obamát.

Tekercsek a világhálón

Izraelben amerikai űrtechnológia segítségével digitalizálják a holt-tengeri tekercseket, amelyek azután felkerülnek az internetre. Az Izraeli Régészeti Hivatal közlése szerint a projekt, amelynek során pergamentöredékek ezreit és 900 különálló tekercset kell digitalizálni, körülbelül öt évet vesz igénybe. A cél, hogy a kétezer éves iratok mindenki számára hozzáférhetővé váljanak.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×