eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jelentősen nő Magyarország földgázkészlete

Megkezdődött az E.ON Földgáz Storage Zrt. 32 milliárd forint értékű földgáztároló-bővítő beruházása Zsanán. Így csaknem 4,5 milliárd köbméterre nő az ország gázkészlete, amely nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek mondható.

A magánbefektető beruházásával épülő, 2009 augusztusára elkészülő zsanai tároló 600 millió köbméterrel, 3,8 milliárd köbméterről 4,4 milliárdra növeli a magyarországi tárolókapacitást, amely a legjelentősebb a régióban - mondta Szabó Pál miniszter az alapkőletétel után.

A miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint a multinacionális cég 5 milliárd köbméterre növeli a következő években a magyarországi tárolókapacitását. Magyarországon évente 13-14 milliárd köbméter földgázt használnak fel, és 5 nagy tároló van.

Szabó Pál szerint az ország energiabiztonsága szempontjából fontos, hogy megfelelő kapacitású tárolók épüljenek, mert az import részaránya eléri a felhasznált földgáz mennyiségének öthatod részét. A miniszter stratégiai kérdésnek nevezte a megfelelő nagyságú földgáztartalékot, mert csak így lehet a szállítási kockázatokat kiküszöbölni.

Az E.ON kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak elmondta: jelentős bővítésről van szó, ami növeli a földgázellátás biztonságát. Kutas István hozzátette: nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek számít ez a közel 4,5 milliárd köbméteres tárolókapacitás, mivel a szomszédos országokban nagyságrendileg 3 milliárd köbméter gázt tárolnak.

A kapacitásbővítés teljes mértékben piaci alapon történik, ami azt jelenti, hogy a beruházás nem árnövelő tényező, vagyis a gáz ára emiatt nem fog emelkedni - hangsúlyozta Kutas István.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×