eur:
385.82
usd:
354.96
bux:
68940.93
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Kifogyhatnak a praxisok az orvosokból - lapszemle

A vártnál kevesebb előnnyel jár a háziorvosoknak a 2000-ben kapott adható-vehető praxisjog - írja a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy a vártnál kevesebb előnnyel jár a háziorvosoknak a 2000-ben kapott adható-vehető praxisjog. A piac nehézkésen alakul, van, aki már évek óta nem tud szabadulni a "nemzeti ajándéktól". A meglévő 6800 körzetből alig több mint 200 cserélt gazdát. A fővárosban és a nyugati országrészben még csak-csak, de keleten alig lehet praxist eladni. A bankok kedvezményes hitelt adnak a vásárláshoz, üzlet mégis csak ritkán köttetik.

Az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint a probléma annál sokkal mélyebb, mint hogy egy-egy orvos nem tudja pénzre váltani a nemzeti ajándékot. Balogh Sándor véleménye szerint az egészségpolitikusoknak a teljes háziorvosi rendszert újra kellene gondolniuk, mert meglehet, hogy egy évtizeden belül a praxisok kifogynak a doktorokból. A most praktizálók átlagéletkora 52 év, és körülbelül harmaduk már elérte a nyugdíjkorhatárt.

A Magyar Nemzet arról közöl összeállítást, hogy szakértők szerint évente mintegy százra tehető azon fogantatások száma, ahol az anya súlyosan kábítószerfüggő, így magzataik nagy valószínűséggel szintén függeni fognak a szertől. A Nemzeti Drogfókuszpont jelentése szerint 2006-ban Budapesten 31 heroinfüggő csecsemő született. Az általában alacsony testsúllyal és különféle fejlődési rendellenességgel születő kisbabák metadonkúrát, szintetikus kábítószert kapnak egyre csökkenő adagban.

Ennél jóval nagyobb - évente ezres nagyságrendű - azon nőknek száma, akik ugyan nem függők, de a terhesség ideje alatt fogyasztottak valamilyen tudatmódosító szert. Paradox módon a védőnő feljelentheti a szülőket, ha kék foltokat fedez fel a csecsemő testén, de az édesanya nem vonható felelősségre, ha függőségével veszélyezteti magzata életét, és ópiátfüggő újszülöttet hoz a világra.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
„A világon itt a legalacsonyabb az államadósság, mégsem hajtjuk végre a szükséges beruházásokat”

„A világon itt a legalacsonyabb az államadósság, mégsem hajtjuk végre a szükséges beruházásokat”

A 2004-es bővítés és a kohéziós politika sikertörténet, de mindenképpen újra kell gondolni az uniós felzárkóztatási rendszert. Az EU-s és állami támogatásokra egyaránt szükség van, hogy javítsunk Európa versenyképességén, és a költségvetési adósságfékeknek nem szabad akadályozniuk a beruházásokat. A magas szociális kiadások nem jelentenek versenyhátrányt Európában, épp ellenkezőleg: az erős munkavállalói jogok előnyt jelentenek az EU-nak – többek között ezekről beszélt a Portfolio-nak adott interjújában Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) elnöke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×