eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Horváth Aladár: A kormány is hecckampányt folytat a romákkal szemben

Tehetetlen a magyar jog a romák elleni atrocitások megfékezésében, a bíróságok pedig sok esetben a szólásszabadságra hivatkozva bástyákkal védik az uszításokat a cigányokkal szemben - mondta az InfoRádiónak a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Horváth Aladár szerint év eleje óta a kormány és a helyhatóságok is részt vesznek az ellenük irányuló hecckampányban.

Kedden garázda fiatalok egy csoportja kővel dobált meg egy többségében romák lakta házat Székesfehérváron. A támadás következtében életveszélyesen megsérült egy 12 éves kislány, aki egy földszinti lakás ablaka előtt számítógépezett.

Az eset kapcsán a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az InfoRádiónak elmondta: a cigány kisebbséggel szembeni erőszak gazdasági és társadalmi kérdés. Hozzátette: a probléma több évtizedre nyúlik vissza.

Úgy véli: az államszocializmus "leselejtezte" a romák jelentős részét, az új rendszer pedig faji és szociális alapon kirekesztette őket.

Az össze társadalmi probléma a szegénységtől a bűnözésig etnicizáltan, a cigányok szintjén jelentkezik - közölte Horváth Aladár, aki szerint az elmúlt két évtizedben nem történtek olyan lépések, amelyek vissza tudták volna vezetni az elszegényedett réteget a társadalom vérkeringésébe.

Úgy fogalmazott: a szegénység, a gazdasági és a moláris válság miatt jogosan elégedetlenek az emberek, akik bűnbakért kiáltanak, és a romákat teszik felelőssé.

A polgárjogi mozgalom elnöke közölte: egy újnyilas szélsőjobboldali söpredék tematizálja a médiát, a közbeszédet és a politikát, és egyre erősebbek az indulatok.

Úgy véli: azok követtek el támadásokat a romák ellen az elmúlt

időszakban, akik valamilyen fegyveres testülethez tartoznak, és a hatalom engedi, hogy a kezükben kő, molotov-koktél vagy pisztoly legyen.

Példaként említette az augusztus 3-ai incidenst, ahol egy őrző-védő kft. alkalmazottja vert össze egy romát, Párkán pedig polgárőrök dobtak molotov-koktélt cigány lakásokra.

A bíróságok a szólásszabadságra hivatkozva szinte bástyákkal védik az uszítást a cigányokkal szemben - fogalmazott Horváth Aladár, aki szerint az erőszakhullám mellett súlyos probléma az is, hogy beindult a kormány és az önkormányzatok segélyért munkát hecckampánya, amely alapvetően a cigányokra hegyeződik ki.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×