eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Motorral ugratott a világörökségi védettség alatt álló emlékhelyre

Megrepedt a pécsi világörökségi emlékhelyek bemutatására kialakított Cella Septichora Látogató Központ üvegmennyezete, miután valaki feltehetően motorral ráugratott - közölte a baranyai rendőrség.

A motor súlya elég volt ahhoz, hogy megrepedjen az öt centiméter vastag, négyszáz kilogramm teherbírású speciális üvegtábla, amely az érdeklődőknek felülről enged betekintést a hétkaréjos ókeresztény kápolnába - mondta Zsobrák Péter szóvivő.

Hozzátette: az üvegtábla cserére szorul, az okozott kárt a szakemberek mintegy hétszázezer forintra becsülik.

A sajtószóvivő beszámolt arról, hogy a rendőrség egyelőre vizsgálja az érthetetlen eset körülményeit, és várhatóan rongálás miatt indít nyomozást az ismeretlen tettes ellen.

Bozóky Anita, az ókeresztény emlékhelyeket menedzselő Örökség Ház vezetője azt mondta: a repedés miatt nem életveszélyes az üvegmennyezet, de a javítási munkálatok elvégzéséig biztonsági okokból körbekerítették és megtiltották, hogy az arra járók rálépjenek. A rongálás a múzeum nyitva tartását nem befolyásolja.

A központot nem először rongálták meg. Tavaly ősszel éles fémtárggyal két helyen is megpróbálták betörni az egyébként golyóálló üveget, azt megelőzően pedig bejáratára a "garázs" feliratot festették.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×