eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A bronzéremért játszhatnak a vízilabdás lányok - a nap hírei

A pekingi olimpián a bronzéremért mérkőzhet Ausztrália ellen a magyar női vízilabda válogatott, miután 8-7-re kikapott Hollandiától. A magyar női kézilabda-válogatott 34-30-ra legyőzte Romániát, így bejutott az elődöntőbe, ahol Oroszország ellen játszik majd.

A kajak-kenusoknál - ahol kedden hat 500 méteres számban rendeztek előfutamokat - valamennyi magyar egység továbbjutott; Kovács Katalin kajak egyesben, valamint Janics Natasával párosban a döntőbe jutott, ahogy Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor is kajak kettesben. A 11-dik versenynap után az éremtáblázatot Kína vezeti 43 aranyéremmel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előtt. A magyar csapat négy ezüst- és egy bronzéremmel a 47. helyen áll.

A miniszter nem változtat a sportszövetségek támogatásán

Nem kíván változtatni a sportszövetségek támogatásának eddigi gyakorlatán a sportért is felelős önkormányzati miniszter. A tárca emlékeztetett arra: az utóbbi években a sportszövetségek nem a Magyar Olimpiai Bizottság közreműködésével kapták meg támogatásukat, hanem közvetlenül a szakterületet felügyelő minisztériumtól. A tájékoztatás szerint Gyenesei István jónak tartja ezt a finanszírozási formát, és nem akar módosítani a többéves gyakorlaton. A várakozástól elmaradt szereplésről Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hétfőn azt mondta: az alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a magyar sportot, Kovács Tamás sportigazgató pedig korábban úgy fogalmazott, a kormány utazási irodává fokozta le a MOB-ot.

Átadták az M7-es még hiányzó szakaszát

Átadták az M7-es autópálya még hiányzó Zalakomár és Nagykanizsa közötti 15 és fél kilométeres szakaszát, ezzel teljes hosszában megépült a sztráda magyarországi része. A letenyei határnál közös magyar-horvát beruházásban októberig készül el a sztrádához tartozó Mura-híd. Ezzel egy időben Tornyiszentmiklós és a szlovéniai Pince között összekapcsolták az M70-es autóutat a szlovén A5-ös autópályával. A Muravidék és Maribor közötti 85 kilométeres sztráda még hiányzó 20 kilométeres szakaszát várhatóan októberben adják át, így közvetlen összeköttetés lesz Tornyiszentmiklóstól és Rédicstől Mariborig vagy az ausztriai Graz felé, illetve Ljubljanán keresztül Koperig és az olasz határig.

Engedély nélkül indult el ismét a fúrópajzs


Engedély nélkül újraindították a 10 napja leállított fúrópajzsot a Gellért térnél - tudta meg az Index. A 4-es metró munkáit koordináló DBR Metró Projektigazgatóság megerősítette az internetes hírportál értesülését, és közölték azt is, hogy bejelentették a jogsértést a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak. A testület azért függesztette fel a 4-es metró alagútjának építését, mert az átkötő alagút fúrására nem szerezte be az engedélyt a kivitelező. Az Index úgy tudja: a Bamco Konzorcium azért siet a fúrással, mert a Fővám téri állomás építésének csúszása miatt a Duna alatt is áll majd a berendezés, ezért azonban költségtérítést kap, és minél hamarabb ér el oda, annál többet. Az úgynevezett álláspénz a becslések szerint elérheti az 1 milliárd forintot is. A közlekedési hatóság már felszólította a kivitelezőt, hogy haladéktalanul fejezze be a munkálatokat. Országos közúti ellenőrzés hétvégén

Országos összehangolt közúti ellenőrzést tartanak a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai és társszervezetei pénteken és szombaton. A hatóság közlése szerint vizsgálják majd a vezetési és pihenőidőre, valamint a veszélyes árut szállító járművekre vonatkozó szabályok betartását, a személyszállítás feltételeit és a járművek műszaki állapotát is.

Egyre több település fogadná be a gumigyárat

Már 40 magyarországi település jelezte, hogy befogadná az indiai Apollo Tyres eredetileg Gyöngyösre tervezett gumigyárát. Az adottságokat az ITD Hungary összeveti a befektető igényeivel, és az ezeknek leginkább megfelelő települések kerülnek fel az ajánlati listára. A beruházás értéke 200 millió euró; a gyár 900 munkahelyet teremtene.

Hétfőre blokádot szerveznek az almatermelők

Blokádot vonnak két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almafeldolgozó cég telephelye köré a gazdálkodók - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazda Szövetkezetek Szövetségének igazgatója. Budai Gyula közölte: bejelentették a rendőrségen, hogy augusztus 25-től, azaz jövő hétfőtől egy vásárosnaményi, illetve egy nyírmadai feldolgozó előtt demonstrálnak.

Magyarország szigorítást kér

A szarvasmarhákra vonatkozó állategészségügyi szabályok szigorítását kéri az Európai Uniótól Magyarország. Az országos főállatorvos helyettese azután beszélt erről, hogy néhány hete, egy Franciaországból érkezett szállítmánnyal Magyarországra hurcolták a kéknyelvűség nevű vírusos szarvasmarha-betegséget. Kocsner Tibor közölte: a fertőzést a szokásos rutinvizsgálat során fedezték fel az állategészségügyi hatóságok. Hangsúlyozta: a betegség emberre teljesen veszélytelen, AZT csak kérődző állatok kaphatják el.

Juhász Gábor államtitkár állíthatja le a tűzijátékot

Veszély esetén személyesen állítja le a tűzijátékot szerda este a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs vezetője. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a biztonsági szemle után, a Citadellán tartott kormányszóvivői tájékoztatón közölte: nincs pontosan meghatározva, hogy mikor lehet közbelépni, de ha a nézőket veszély fenyegeti, személyesen dönt a leállításról. Juhász Gábor elmondta: a parádét a Miniszterelnöki Hivatal teraszáról nézi majd, ahol a leállító berendezést is elhelyezik.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×