eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még nem sikerült teljesen kiüríteni a Ferencváros érintett részét

A háromnegyedét ürítették ki kedden 14 óráig a főváros IX. kerületében annak a körzetnek, ahol a kéttonnás második világháborús bombát találták. A bomba hatástalanítása csak délután kezdődhet. Az intézkedésekről a helyszínen tájékozódott a honvédelmi és a rendészeti miniszter, valamint az országos rendőrfőkapitány. Éjfélig biztosítják az ellátást a kitelepítetteknek a két iskolában.A BKV járatai módosított útvonalon közlekednek a körzetben, ahol mostanra igen nagy torlódás alakult ki.

A bomba kiemelése és hatástalanítása azonnal elkezdődik, amint a környéket kiürítették, ez délután várható - közölte újságírókkal a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre a Tóth Kálmán és a Vaskapu utca kereszteződésében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a bomba rendkívül nagy, így komoly munka vár a tűzszerészekre. A szerkezetről annyit közölt, hogy az függőlegesen helyezkedik el, s egy része betonba van ágyazódva; az elsődleges szakértői vélemények szerint nyolc olyan típus ismert, amelyek egyikéhez a bomba tartozhat. A hatástalanítás ideje a bomba típusától függ - tette hozzá.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a most irányítóközpontként működő Vágóhíd utcai tűzoltóság épülete előtt azt mondta: lényegesen nagyobb bombáról van szó, mint eddig bármikor. "Úgy látom, hogy a rendőrség megfelelő szakértelemmel és felszereléssel látott hozzá a feladatnak" - közölte.

A miniszter a sajtó munkatársait arra kérte, hogy nyújtsanak segítséget az emberek tájékoztatásában.

A szabadságát töltő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - kabinetfőnökén keresztül - szintén folyamatosan tájékoztatást kap a kitelepítésről, valamint az ott talált bomba hatástalanításának munkálatairól - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett hozzátette: a kormányzat magas szinten tartja a kapcsolatot a védelmi bizottsággal.

Bánsághi Tamás alpolgármester közölte: a kiürítés a IX. kerület lakóinak egyharmadát érinti. A művelet késő estig is eltarthat - jelezte. A lakosokat átmenetileg a kerület két iskolájában helyezik el. A kiürítésben több mint négyszáz rendőr vesz részt, a lezárt területeket folyamatosan ellenőrzik.

Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese elmondta, a körzetre légtérzárat rendeltek el.

Az összes közművezetéket elzárják a IX. kerületnek abban a részében, amelyet egy világháborús bomba miatt ki kell üríteni - közölte a helyi védelmi bizottság elnöke. Arra kérték az elektromos műveket, a gázműveket és a vízműveket, hogy a bomba hatástalanításáig kapcsolják le a szolgáltatást az érintett körzetben. Boros Norbert, a Budapesti Elektromos Művek szóvivőjének tájékoztatása szerint kedden várhatóan 15 órától néhány órán át szünetel majd az adott körzetben az áramellátás.

Kevéssel 12 óra előtt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és Bencze József országos rendőrfőkapitány is megtekintette a Bakáts téri befogadóhelyet. A katasztrófavédelem képviselője az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a két befogadóhelyre - Bakáts téri és Telepy utcai iskola - eddig mintegy 150-170 ember érkezett, de továbbra is folyamatosan jönnek.

A Vöröskereszt készételeket, konzerveket és 100-100 adag meleg ételt oszt ki a befogadó helyeken, katasztrófavédelem a vízellátást folyamatosan biztosítja. Kardos István, a Vöröskereszt budapesti szervezetének igazgatóhelyettese arra kérte azokat az ételkiszállítókat, akik esetleg a kiürítés során nem tudták biztosítani szolgáltatásukat, hogy a megmaradt, vagy elkészített ennivalókat vigyék a befogadó helyre, hogy szétoszthassák a rászorulók között, mert készeletik végesek.

Tájékoztatása szerint a Bakáts téri iskola udvarán egy sátrat állítottak fel, hogy a melegben az emberek árnyékban várakozhassanak addig, amíg visszatérhetnek otthonaikba. Megemlítette, a befogadó helyeken főként idősek, tartózkodnak, akik között sok a cukorbeteg. A helyszínen már a Vöröskereszt szakápolói és pszichológusai is rendelkezésre állnak, illetve elsősegélynyújtó helyet is létrehoztak.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta, eddig egy raklapnyi palackozott ásványvizet osztottak szét, és délután újabb raklappal szállítottak ki félliteres palackozott vizeket. Az ezredes arra kérte Budapest hangszereken játszani tudó lakosait, hogy ha lehetőségük van rá, látogassanak el a befogadó helyekre, hogy legalább egy rövid időre szórakoztassák a kétségbeesett, otthonukat elhagyni kényszerült lakosokat.

Bánsághi Tamás, a védelmi bizottság elnöke közölte: úgy készülnek, hogy éjfélig biztosítják az ellátást a kitelepítetteknek a két iskolában.
A BKV járatai módosított útvonalon közlekednek a körzetben.

A lezárás miatt torlódások alakultak ki több helyen a fővárosban, így a Petőfi hídon és az Üllői úton is. Sokan kényszerültek kerülőre amiatt, hogy a Soroksári utat lezárták, s a Határ úton is torlódnak a járművek. A Lágymányosi híd lezárása Budán is és Pesten is torlódásokat okoz, az M0-ás körgyűrűn is lassú az előrejutás.

A főváros IX. kerületében hétfőn találták a kéttonnás bombát egy régi malomépület bontásakor, a Vaskapu utca 41. szám alatti telken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×