eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyarország házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-vb egyik futamának

Magyarország öt éven keresztül házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának. Minden parlamenti párt támogatja, hogy Magyarország továbbra is részt vegyen az afganisztáni misszióban. Korrupciós ügyek és pazarló gazdálkodás miatt több száz millió eurós támogatást vont meg az unió Bulgáriától. A nap legfontosabb hírei.

Magyarország 2009-től minimum öt éven keresztül házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának - jelentette be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon elmondta: a Magyar Nagydíjat várhatóan a Balatonringen rendezik meg. A Sávoly melletti pálya több mint 80 millió eurós beruházás keretében épül fel. A miniszter szólt arról is, hogy a munkálatok szeptemberben kezdődnek, és nyolc-tíz hónapig tartanak. Az első nagydíj 2009 szeptemberében lesz. A 4650 méter hosszú pálya hasonlít majd a valenciaihoz, kialakításánál több versenyző, többek között Valentino Rossi és Talmácsi Gábor véleményét is figyelembe veszik. Később szintén a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter számolt be arról, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a Kecskeméten épülő Mercedes gyárat. Bajnai Gordon elmondta: ez azt jelenti, hogy az engedélyezési folyamat egyszerűsödik és lerövidül. A Kecskeméten, 800 millió euró beruházásból épülő Mercedes gyár közvetlenül 2500 és a beszállítók révén további mintegy 10 ezer munkahelyet teremt.

Tőrbe csalták az Afganisztánban meghalt két magyar tűzszerészt; a merényleteknek ők voltak a célpontjai. Ezt állapította meg az a jelentés, amelyet az Országgyűlés honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén ismertettek. Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta: a tanácskozáson minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban. Havril András vezérkari főnök arról beszélt, hogy a tűzszerészeket nem vonják Afganisztánból, de korlátozzák a tevékenységüket.

Augusztustól a teljes budai alsó rakpartot lezárják csaknem két hónapra a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építése miatt - közölte a főpolgármester. Demszky Gábor elmondta: a Mozaik utca és a Margit híd közötti szakaszon a jövő hónap első hetétől, a Margit híd és az Erzsébet híd között augusztus 21.-től nem lehet közlekedni. Jelenleg a budapesti szennyvíz fele tisztítatlanul ömlik a Dunába, a csepeli telep átadása után viszont 95 százalékra emelkedik a biológiailag megtisztított szennyvíz aránya.

Összességében teljesültek az adóhatósággal szembeni államháztartási bevételi követelmények az első félévben. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke az InfoRádióban azt mondta: az előző évi hasonló időszakhoz képest 43 százalékkal több adókülönbözetet tártak fel, ennek értéke elérte a 281 milliárd forintot. Szikora János szólt arról is, hogy az APEH kezelésében lévő adókból mintegy 4446 milliárd forint folyt be; ez 10,8 százalékkal több, mint tavaly az első félévben.

Tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen a rendőrség a töki falunapon vasárnap történt körhintabaleset ügyében. Farkas Norbert, a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője az InfoRádióban azt mondta: a szakértői vélemény szerint a tartóelemek a korábbi, szakszerűtlen hegesztés miatt törtek el. A balesetben 17-en sérültek meg, többségében gyerekek.

Kisebb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon; két patak kiöntött a medréből. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője közölte: a július eleje óta tartó csapadékos időjárás miatt a vízgyűjtők legnagyobb részén 100 milliméternél több csapadék hullott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiöntött a Bán-patak; emiatt járhatatlanná vált egy útszakasz. A Heves megyei Nagyvisnyón a Szalajka-patak lépett ki medréből; a víz négy-öt ingatlant veszélyeztet.

Korrupciós ügyek és pazarló gazdálkodás miatt több száz millió eurós támogatást vont meg Bulgáriától az Európai Bizottság. A brüsszeli testület ezzel egyidőben két szófiai kormányzati ügynökségtől visszavette az uniós pénzalapok kezelésének jogát is. A bizottság emlékeztetett arra: Bulgária a többszöri felszólítás ellenére sem tett lépéseket a korrupció és a szervezett bűnözés megfékezésére. A bejelentés után Szergej Sztanisev miniszterelnök gyors intézkedéseket ígért, miközben a bolgár parlamenti ellenzék bizalmi szavazást kért a szocialista párt vezette kormány ellen.

Saját maga látja el védelmét a hágai Nemzetközi Törvényszéken a háborús bűncselekményekkel vádolt Radovan Karadzic - közölte a volt boszniai szerb elnök ügyvédje. A kiadatási eljárást már hétfő este megindították, de azt továbbra sem tudni, mikor kerülhet a volt boszniai szerb elnök a Nemzetközi Törvényszék elé. Radovan Karadzicot hétfőn, Belgrádban fogták el.

Újratemették a boszniai háború 70 muzulmán áldozatát a balkáni ország északnyugati részén lévő Kozaracban. A földi maradványokat nemrég hantolták ki tömegsírokból. Az áldozatok többsége helybeli muzulmán volt, és valószínűleg azokban a fogolytáborokban ölték meg őket, amelyeket a boszniai szerbek létesítettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×