eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kizárt, hogy csökkenjen a kenyér ára

A Világgazdaság arról ír, hogy kivárnak a búzapiacon. A termelők az elmúlt évi szintet megközelítő, legalább 40-50 ezer forintos tonnánkénti árakban reménykednek, ezért eladások helyett a termény nagy részét raktározzák. A malmok ugyanakkor éppen a drága beszerzéseket akarják elkerülni, emiatt óvatosan léptek a piacra.

A kereskedők egyelőre szintén (külpiaci) értékesítési lehetőségek után tapogatóznak. Ha a felvásárlási árak a következő hónapokban csökkennének, a gyümölcspiacihoz hasonló "bomba" robbanhat a gabonaszektorban is. A mai helyzet alapvető oka, hogy Európában mintegy 20 millió tonnával több termett az elmúlt évinél, így a környező országok is exportőrökké válhatnak. Szinte kizárt, hogy csökken a kenyérár, mert a gázáremelés, a gázolajdrágulás és a nagyobb munkabérteher ismét sütőipari árnövelési kényszert teremt.

A Népszabadság szerint pólusintézmények létrehozásával javítaná az egészségügyi ellátórendszer egyenetlenségeit a kormány. Az új, úgynevezett pólusintézményeknek valamennyi súlyos és bonyolult esetet el kell majd látniuk. Elvben a feladat a súlyponti kórházakra hárulna, ám a teljesítményvolumen-korlát és a szakemberhiány miatt gyakran tovább küldik a betegeket. Az eredeti tervek szerint a pólusprogram a főváros és a vidék közötti esélyegyenlőtlenséget enyhítette volna azzal, hogy Miskolcon, Győrben Szegeden, Pécsett és Debrecenben optimális méretű, de korszerű gyógyító centrumokat hozott volna létre. A miniszterváltásokkal azonban rendre módosultak a tervek, mára a több százmilliárdos program 75 milliárdra apadt, s ehhez az összeghez is elaprózva juthatnak a pályázók. Ugyanakkor változtak a pólusok helyszínei is: a nagy egyetemek mellett Győr és Székesfehérvár is esélyes pályázó.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy átfogó, valamennyi általuk működtetett kórházban vizsgálat indulhat a HospInvest Zrt. ellen, miután rövid időn belül két fekvőbeteg ellátó intézményben is beteg-elhelyezési problémák adódtak. A Hír TV hétfőn készített rejtett kamerás felvételén látszott, hogy a HospInvest által működtetett hatvani kórházban ágyakat helyeztek el a folyosón, és ott ápolták a betegeket. Az Egészségbiztosítási Felügyelet ezután indított vizsgálatot. Deák Gábor, a szervezet alelnöke úgy reagált a hatvani esetre: a problémát nem velük, hanem a helyi vezetéssel kell megbeszélni.

Neonácik provokálták az egyik pozsonyi szórakozóhely vezetőjét és annak vendégeit, az üzletvezetőt később meg is támadták - olvasható az index.hu-n. Két hete egy 10 fős csoport már egyszer rátámadt ugyanerre az étteremre. A Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a három, harmincas éveiben járó támadó náci jelszavakat kiabált. Garázdaság és szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt eljárás indult ellenük. Egyelőre őrizetben vannak, de a rendőrség azt is javasolta, vegyék őket vizsgálati fogságba. Tettükért akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a hatóságok által évente elkobzott termékek milliárdos nagyságrendben felajánlott értékének az irreális nyilvántartási adatok következtében végül csak a töredéke jut el a rászorulókig. A helyzet kezelése érdekében egy munkacsoport ül össze, először július 30-án. Magyarországon jelenleg meglehetősen hiányos ezen a téren a szabályozás. Tisztázásra szorul például, hogy egy civil szervezet az adományokból mennyit költhet működési költségeire, illetve legalább mennyit kell eljuttatnia a rászorulóknak, nincs kialakítva a civilek beszámoltathatóságának egységes rendszere, nincs hozzáférhető közhiteles nyilvántartás. Az úgynevezett egy százalékos felajánlások elszámolás viszont szigorúbbá és bonyolultabbá vált.

A portfolio.hu arról ír, hogy valójában többe kerül egy panel-, mint egy téglalakás, oly annyira, hogy 25 éves hiteltörlesztés alatt 3 millió forintot is nyerhetünk ez utóbbi választása esetén. Például a panellakások esetében vonzó lehet az alacsonyabb árkategória, de köztudott tény, hogy a korszerűtlen szigetelési és fűtési technológia miatt igen magas a rezsi - jóval több, mint azt az elején gondolnánk. Gyakorlatilag egy nagyobb alapterületű (65-68 négyzetméteres) panel esetében a fűtési költség több mint 50 ezer forint, ami már egy családi ház számlájával vetekszik, s igencsak elgondolkodtató lehet. A panellakásokból elköltözők számára további hátrány jelent, hogy míg a téglalakások felértékelődésére lehet számítani, addig a panelok idővel csak veszítenek vonzerejükből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×