eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Több tucat közterületi defibrillátor van az országban

Már évek óta több tucat defibrillátor van közterületeken, pontos számukat most méri fel a Magyar Nemzeti Szívalapítvány. A lista várhatóan szeptemberre készül el. A szervezet öt évvel ezelőtt indította el ezt a programot. Az alapítvány elnöke azt mondta: Kolonics György halála után megnőtt az ilyen készülékek iránti érdeklődés.

Már 2003-ban elindult ez a közterületi defibrillátorok elterjedését segítő program a Magyar Nemzeti Szívalapítványnak köszönhetően. A mi közreműködésünkkel néhány tucat készüléket helyeztek el már a program elején - mondta az InfoRádiónak Nagy András, az alapítvány elnöke.

Az elmúlt időszakban - még Kolonics halála előtt - már növekedett az érdeklődés az ilyen készülékek iránt - jegyezte meg az elnök. Hozzátette: ez talán annak is köszönhető, hogy tavaly az Európai Parlament is tett egy olyan javaslatot, hogy helyezzenek ki újraélesztő készülékeket a forgalmas közterületekre és a stadionokba.

Nagy András kijelentette: Kolonics György halála kapcsán megnőtt az érdeklődés a készülékek iránt. Pontosan nem tudjuk, hány helyen van közterületi defibrillátor, ezért kezdeményeztük, hogy készítsünk egy adatbázist ezen készülékek nyilvántartására - fejtette ki az elnök.

Az alapítvány honlapunkon hozzáférhető az adatbázis kezdeti állapota, a bejelentéshez szükséges adatlapot le lehet tölteni. Szeretnénk, ha a Szívünk Napjára, szeptember utolsó vasárnapjára ezt egy legalább száz készüléket felsoroló listára bővíteni, és készíteni egy térképet is - mondta a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke, megjegyezve: mindezt átadnák a mentőszolgálatnak.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×