eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Melegfelvonulás: a nemzetbiztonság tudott a készülődő ellentütetésről

A titkosszolgálatok tudtak arról, hogy milyen csoportok akarják megzavarni a szombati melegfelvonulást, és ezt a rendőrségnek is jelezték - mondta az InfoRádiónak a nemzetbiztonsági államtitkár, Iváncsik Imre. Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese hozzátette: csak a tett elkövetése után lehet valakit feleősségre vonni.

A nemzetbiztonsági szolgálatok tudtak róla, hogy, hogy több csoport is ellentüntetése készül a szombati melegfelvonulással szemben - mondta az InfoRádiónak Iváncsik Imre államtitkár. Hozzátette: minden információt megosztottak a rendőrséggel. Az ellentüntetők közt voltak futballhuligánok, Toroczkai László követői, valamint több "Kossuth téri" csoportosulás is.

Megakadályozni nem tudjuk őket, a fontos az, hogy tudjuk, mire készülnek, és így a rendőrség föl tudjon készülni - fejtette ki az államtitkár, aki arra is figyelmeztetett: törvényellenes eszközöket természetesen senkivel szemben sem lehet alkalmazni.

Iváncsik Imre kijelentette: ezek az erők szándékosan és tudatosan provokálták a résztvevőket, és az ő biztonságukra vigyázó rendőröket. Fellépésük egyrészt a melegeknek szólt, másrészt azonban mindenkinek szóló üzenet is. Így aztán bárki vonult volna föl, ők biztos ott lettek volna - jegyezte meg a nemzetbiztonsági államtitkár.

Aki az utcai harcok híve, az nem tesz le egykönnyen szándékáról - mondta Iváncsik Imre. - Ezért fontos, hogy minden törvényes eszközzel fellépjünk ellenük. Amikor olyasmit követ el, ami törvénybe ütközik, azt elő kell állítani. Ami véget vethet ennek a cselekménysorozatnak, az az - mondta Iváncsik Imre - ha a cselekmény súlyától függően a bíróság szigorúan megbünteti az elkövetőket.

Arra a riporteri kérdésre, hogy miért nem "kapcsolják le" ezeket az embereket, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár azt válaszolta: ez nem lenne a demokrácia módszere, a megoldás a bírósági eljárás.

Aki szabadlábon van, az garázdálkodhat

Amint megérkezik a bíróságra a vádirat, attól kezdve a bíróság felelőssége az ügy elbírálása - mondta Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese. A bíróság felelősségét tehát a törvény szabályozza. Úgy ítélem meg, hogy bíróságaink helyesen járnak el - tette hozzá.

A szombati melegfelvonulás ellentüntetői azért garázdálkodhatnak, ha garázdálkodtak, mert szabadlábon vannak - jegyezte meg Kaposvári Bertalan. A Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese szerint nekik is állampolgári joguk, hogy úgy viselkedjenek, ahogy épp gondolják, de természetesen törvényellenes tetteikért a bíróság előtt fognak felelni.

Elvi értelemben minden ember, aki szabadlábon van, betörhet, embert ölhet vagy épp garázdálkodhat - tette hozzá az elnökhelyettes -, amiért aztán természetesen majd a bíróság előtt felel.

Kaposvári Bertalan azonban nem foglalt állást a várható ítélettel kapcsolatban.

Nem mondhatom meg, milyen ítélet várható a melegfelvonulással kapcsolatos 60 ügyben, és nem szólhatok bele egyetlen bíróság ügyébe sem - momdta. Azt sem tudom, lesz-e gyorsított eljárás, mindez az ügyészség indítványától függ majd - fejtette ki Kaposvári Bertalan.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×