eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyermekmunkások az autópálya-építésnél?

Gyermekeket is dolgoztatnak éhbérért az M7-es autópálya Zalakomár és Nagykanizsa közötti szakaszának építésénél - állítja Zalakomár jegyzője, aki azt is elmondta: cigánygyerekeket toboroznak a környékről, de akár Borsodból is elhozzák őket, hogy napi 1-2 ezer forintért dolgozzanak.

A Zalai Hírlap arról számolt be, hogy egy közelmúltban végrehajtott ellenőrzés során egy 13 éves gyermeket és több feketemunkást is felfedeztek a munkaügyi felügyelők az M7-es új szakaszának építésénél, Zalakomár térségében. A szabálytalan foglalkoztatás miatt mintegy 4 millió forintos bírságra számíthat az alvállalkozóként dolgozó cég. Mint kiderült: a 13 éves gyermek szüleivel nemrég költözött Zalakomárba, korábban Borsod megyében laktak.

Rontó Károly, a település jegyzője azonban azt állítja: nem ő az egyetlen gyermek, akiket az építkezésen dolgoztatnak. Mint azt az InfoRádióban elmondta, egyszer már összehívta a helyi kisebbséghez tartozókat, és közölte velük: nem fogja tűrni, hogy gyermekeket dolgoztassanak rabszolgaként.

Elmondta azt is, a munkaügyi hatóság ellenőrzése nem elég hatékony, a helyi körzeti megbízottak pedig kevesen vannak és túlságosan leterheltek. Hozzátette: ezért egyszer már maga is szervezett egy ellenőrzést az építkezésre, ez azonban kitudódott.

Az InfoRádió megkereste a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensét is. Csizmadia Péter nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésünkre, hogy tudnak-e az ügyről és intézkedtek vagy intézkednek-e.

A sajtóreferens a zalai munkaügyi felügyelőséghez irányította az InfoRádiót, arra hivatkozva, hogy az ilyen típusú jogsértés kivizsgálása nem a rendőrség hatásköre. A munkaügyi hatóság illetékesét még keressük.

Akár nyolc évet is kaphatnak

Nyolcéves szabadságvesztésre is büntethetik azt, aki munkára kényszerít egy kiskorút - mondta az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő. Magyar György ügyvéd hozzátette: a kiskorú veszélyeztetésén túl közvetett tettessé is válik az a felnőtt, aki lopásra bírja rá a gyerekeket.

A büntető törvénykönyv külön büntetést szab ki a szülőkre vagy azokra, akiknek a gondozására volt bízva a veszélyeztetett gyermek.

Munkajogi következménye van annak is, ha valaki 15 év alattit foglalkoztat, ilyen kis gyermekek dolgoztatása ugyanis még a szülők engedélye mellett is tilos. Aki mégis ezt teszi, az jelentős pénzbírságra számíthat, kizárhatják a közbeszerzési tenderekből és eltilthatják a további foglalkoztatástól is - tette hozzá az ügyvéd.

{{keretes_cim}}

Szőlőmetszésen dolgoztatott egy egyéni vállalkozó tizennégy feketemunkást a Komárom-Esztergom megyei Mocsán, közülük négyen 14 évesek voltak, egyikük pedig 13 éves - tájékoztatta pénteken az MTI-t a munkaügyi felügyelőség igazgatója.

Az akcióban részt vett a rendőrség is, a kilenc felnőttből egyet előállítottak, mivel körözés alatt állt. Az elkövető visszaesőnek számít, mivel korábban szintén bejelentés nélkül foglalkoztatott munkásokat. A súlyos munkaügyi jogsértések miatt a felügyelőség bírságot szab ki.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×