eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gémesi: "Majd lesz valahogy"-alapon működnek az önkormányzatok

Mintegy 700 milliárd forintra emelkedett az önkormányzatok adósságállománya. A helyhatóságok egyre gyakrabban fordítják a működés finanszírozására a felvett hiteleket - figyelmeztet tanulmányában az Állami Számvevőszék. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a települések ragaszkodnak támogatásuk reálértéken tartásához a jövő évi költségvetésben.

Az önkormányzatok 700 milliárdos adósságukból 100 milliárdot működésre, nem pedig fejlesztésre használtak fel - mondta az InfoRádiónak Gémesi György. Hozzátette: ez nagyon nagy szám, és sajnos az emelkedés üteme is gyors.

2005-ben még csak 4,5 milliárdnyi kötvénykibocsátása volt az önkormányzatoknak, 2007-ben pedig 200 milliárd. Ezt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy magyarázza: ha egy szektort megszorongatnak, akkor az megpróbálja megtalálni a kitörési pontokat.

Természetesen egy önkormányzat a lehető legkésőbb, óvatosan szervezi át a működését, mivel ez vagy a szolgáltatási színvonal csökkenéséhez vezet, vagy nagyon komoly érdeksérelemmel jár - tette hozzá.

Egy darabig sikerül hitellel finanszírozni a dolgokat. A kölcsön egy részét sajnos működésre fordítják, másrészt komoly fejlesztési pályázatok vannak, és ezt a lehetőséget senki sem szeretné elszalasztani. Márpedig - mondta Gémesi György - a sikerhez két dolog kell: drága előkészítő folyamat és a forrás felhasználásához szükséges önrész.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ma az infláció 7 százalék, és nem 4,8, amint azzal a kormány számolt, de az önkormányzati termékek és szolgáltatások területén - elsősorban a nagyobb energiafelhasználás miatt - a 10 százalékot közelíti a pénzromlás üteme.

Az önkormányzati szövetség elnöke fölvázolta: egyre kevesebb az a forrás, amiből egy település működni tud, pedig az emberek igénylik a minőségi szolgáltatásokat; a villanyszámlát pedig ki kell fizetni nem csupán iskolában, hanem a közvilágítás esetében is. Ezért az önkormányzatok forrásaikat hitelből pótolják - a "majd lesz valahogy" alapján - fejtette ki Gémesi György.Gödöllő első embere hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy megmaradjon forrásaik reálértéke.

Nekem rossz érzéseim vannak az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ezért nem vagyok optimista. Már az előző esztendőben is igencsak meghúzták a nadrágszíjat, tervezetten felüli inflációval, amelyben hatalmas az energiatétel - tette hozzá.

Gémesi György elmondta: ugyan sok önkormányzati politikus ül a parlamentben, aki rá tudná kényszeríteni akaratát a kisebbségi kormányra, ám - vélekedik a polgármester - a kisebbségi kormány csak formálisan az, a koalíció valahogy újra össze fog állni, mivel nem érdeke az SZDSZ-nek, hogy kihulljon a parlamentből.

Eddig is az SZDSZ érdekei voltak szem előtt a döntések folyamán, a párt érdeke pedig az, hogy fölértékelődjön a mostani helyzetben - fejtette ki a korábbi parlamenti képviselő.

Persze ők azt mondják, hogy az országot akarják megmenteni, de magukat mentegetik, és a saját pozícióikat erősítik - fűzte hozzá a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×