eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Elkészült az egészségbiztosítás új koncepciója - a nap legfontosabb hírei

Elkészült az egészségbiztosítás új koncepciója; a tervezet az InfoRádió értesülése szerint a jövő héten kerül a kormány elé. A szocialista Kökény Mihály azt mondta: a dokumentum egy mérsékelt reformpolitikára tesz javaslatot.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke közölte, hogy a regionális egészségbiztosítási szervezetek a tervek szerint nagyobb önállóságot kapnának a finanszírozási szerződések megkötésére, az egészségbiztosítás egésze pedig nem alakul át társasággá. Székely Tamás egészségügyi miniszter az InfoRádiónak azt mondta: a kormánypárti politikusok kezdeményezésére már kismértékben módosított az eredeti előterjesztésén. A Fidesz közölte: csak szolidaritáson és a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítási rendszert tud támogatni.

Ab-elnök: "Nem jó intézmény a népszavazás"

Jelenlegi formájában nem tartja jó intézménynek a népszavazást az Alkotmánybíróság új elnöke. Paczolay Péter több hetilapnak nyilatkozva azt mondta: általában nem támogatja az alkotmánybírók újraválaszthatóságát, az erőszakká alakuló békés gyülekezéseknél pedig illúziónak tartja, hogy kizárólag büntetőjogi eszközökkel kezelni lehetne a helyzetet. Az elnök a népszavazásra vonatkozó szabályozásról a HVG-nek, a Heti Válasznak és a 168 órának egyaránt azt mondta: a népszavazás intézményét ésszerű korlátok közé kell szorítani.

Veres: Irreálisak a Fidesz adócsökkentési javaslatai

Nem tartja reálisnak és szakmailag megalapozottnak a Fidesz adócsökkentési javaslatait a pénzügyminiszter. Veres János hangsúlyozta: a tárca számszerűsítette az Orbán Viktor és Varga Mihály által ismertetett terveket, azok együttes hatása több mint 320 milliárd forint lenne; ekkora bevétel kiesését kellene más forrásokból pótolni. A Fidesz elnöke és alelnöke által közzétett javaslat csökkentené a benzin jövedéki adóját, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek áfáját.

Tíz százalékkal nőhetnek az élelmiszerárak

Átlagosan 10 százalék körüli élelmiszerár-emelkedésre számít az idén Magyarországon az Agrár Európa Kft. és a Kopint-Tárki kutatóintézet. A most elkészült tanulmányban a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a jó termés nem okoz árcsökkenést, de lassíthatja a drágulást. A kutatók összesítése szerint az első félévben mintegy 13, a második félévben 7 százalékkal nőnek az élelmiszerárak.

Meggy a Parlament előtt

Mintegy 120 kilogramm meggyet öntöttek a Parlament elé a meggytermelők képviselői, így tiltakozva a gyümölcs alacsony felvásárlási ára miatt. Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója elmondta: a gazdák nem tudják elfogadni, hogy a felvásárlók és a feldolgozó üzemek mindössze 50-60 forintot adjanak a meggy kilójáért, miközben az önköltség 100-110 forint. Hozzátette: ezért soron kívüli eljárást kérve, kartellgyanú miatt beadványt nyújtottak be a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Öt és fél éves csúcson a forint

Öt és fél éves csúcsra erősödött a forint a bankközi devizapiacon; nem sokkal este hat óra előtt az euró árfolyama áttörte a 235 forintos határt, és pár perccel később 234 forint 65 filléren is történt jegyzés. A forint árfolyama 2003. január. 16-án volt a legerősebb, amikor a Magyar Nemzeti Bank 234 forint 69 filléren jegyezte az euró-devizaárfolyamot.

Pert indított az OMV

Pert indított a MOL Nyrt. április 23-án megtartott közgyűlése valamennyi határozatának hatályon kívül helyezése érdekében az osztrák OMV olajvállalat. Ezt a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte a magyar olajtársaság. Az osztrák cég álláspontja szerint a közgyűlési határozatok azért érvénytelenek, mert azokat olyan részvényesek szavazataival fogadták el, amelyeknek a jogszabályok alapján - a MOL-hoz fűződő kapcsolataik miatt - nem lett volna szabad voksolniuk. Az OMV-nek 20,2 százalékos részesedése van a MOL-ban.

Csúszhat a 4-es metró

Hónapokat, akár fél évet is csúszhat a 4-es metró Szent Gellért téri állomásának megépítése, mert az állomás nincs olyan műszaki állapotban, hogy az eredeti ütemterv szerint fogadhassa az alagútfúró pajzsokat. Klados Gusztáv, a DBR Metró Projektigazgatóság vezető projektmenedzsere az InfoRádióban úgy vélte: ez a Keleti pályaudvarig tartó első szakasz 3 év múlva esedékes átadását is veszélyeztetheti. Emlékeztetett arra: a kivitelező Bamco konzorcium felgyorsította volna az állomás befejezését, de ezt a projektigazgatóság nem fogadta el, mert az új eljárásokat túl kockázatosnak minősítette.

Új szakképzési központot adtak át


Budapesten új szakképzési központot adtak át a Dohány utcában. A mintegy 1,4 milliárd forintból megvalósult központ már szeptembertől fogadja a hallgatókat. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint a több mint háromezer négyzetméteres centrum 12 kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola gyakorlati képzéséhez nyújt infrastrukturális hátteret.

Mithrász-szentély Szombathelyen

A római korból származó Mithrász-szentély maradványait tárták fel Szombathelyen a Savaria Múzeum munkatársai. Kiss Péter régész, az ásatások vezetője elmondta: a romokat egy belvárosi építkezés helyszínén találták meg. Mithrász a római császárkor egyik legnagyobb istene, a köré szerveződött misztériumvallás központi alakja volt. Kultusza az első században gyorsan elterjedt a Római Birodalom területén.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×