eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső

Botrány a parkolóőröknél - kecskére bízták a káposztát

A rendőrség szerdán 4 órán keresztül hallgatta ki azt a parkolóőrt, aki a fenyegetések ellenére vallomást tett a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. vitatható ügyeiről. Eközben az egyik napilap újabb "ügyeskedésről" számolt be: a parkolóórákat is átállítják a társaságok alkalmazottai.

Duka József, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. egykori alkalmazottja szerdán több mint 4 órán keresztül vallott a rendőröknek a vállalat ügyeiről, és lapértesülések szerint név szerint megjelölte a bűnösöket, ám Rusznák Imrére, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. vezetőjére nem tett terhelő vallomást.

A rendőrségi eljárással párhuzamosan a parkolási társaság belső vizsgálatot is indított.

Az ügyben érintett őrök kifogásolják, hogy a vizsgálatot ugyanaz a személy koordinálja, aki az egész rendszer működtetője volt, és aki heti 800 ezer forintos "sarcot" kapott.

Duka József korábban az egyik napilapban beszámolt arról, hogy parkolási díj fizetése helyett arra kellett kötelezniük az autósokat, hogy "zsebre fizessenek", a pénzből pedig a feletteseiknek is juttattak. A botrányt kirobbantó egykori őr egy listát is nyilvánosságra hozott, amelyet az ellenőrök vezettek emlékeztetőül, hogy be tudják azonosítani a zsebbe fizető sofőröket és autóikat.

A zoom.hu hírportál hangfelvételében kiderült, hogy a százmilliós vesztegetésekről Rusznák Imre is tudott. A cégvezető arról beszélt, hogy szerinte "nincs olyan, aki ne tudná, hogy ilyen jelenségek vannak, csak azt nem tudja senki, hogy ez milyen mértékű".

A kvótát hozni kellett

Többen úgy vélik, hogy a kirobbant botrány egy tisztogatás eredménye, amelyben fokozatosan minden olyan parkolóőrt elbocsátottak, aki nem a szolgálati szabály szerint dolgozott. Egy elbocsátott parkolóőr számolt be tavaly ősszel az egyik internetes hírportálnak az általa tapasztalt visszásságokról.

A nevét és a munkahelyét nem vállaló egykori alkalmazott akkor arról beszélt: előfordult, hogy a társaság írni-olvasó nem tudó ellenőröket vett fel. Minden körzetnek meg volt szabva a napi büntetési adagja, a "kvótát pedig hozni kellett" - mondta.

Az ellenőröknek több fotót kellett készíteniük, ám ezek alapján általában nem volt beazonosítható a helyszín.

A rendőrségi vizsgálat még szinte el sem kezdődött, amikor a Népszabadság beszámolt arról, hogy az idővel is manipulálnak a parkolóőrök.

Egy az interneten keringő levél szerzője szerint az ellenőrök előreállítják a fényképezőgép óráját, amikor büntetőcédulát tesznek az autóra. A csomagot azonnal le is veszik, majd az "igazi" fizetési felszólítást akkor nyomtatják ki, amikor a kézi számítógép belső órája utoléri a felvétel készítésének manipulált idejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×