eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Quincy Jones a Montreux-i Dzsesszfesztivál díszvendége

A 75 éves Quincy Jones a sztárvendége az idén 42. alkalmommal megrendezendő Montreux-i Dzsesszfesztiválnak. A július 4-től 19-ig tartó fesztivál versenyprogramjában két magyar művész is szerepel.

A Genfi-tó svájci partján található Montreux-ben 1967 óta minden évben rendeznek dzsesszfesztivált. Noha eredetileg kizárólag dzsessz-zenészek léptek fel a rendezvényen, az 1970-es évek óta már szinte minden zenei irányzat képviselői ott vannak a fesztiválon.

Kezdetben a Montreux-i Kaszinó adott otthont a fesztiválnak, amit a szervezők először 1971-ben voltak kénytelenek elhagyni, amikor egy Frank Zappa-koncert közben keletkezett tűzvészben a kaszinó leégett. Az eseményt később egy másik fellépő zenekar, a Deep Purple a Smoke on the Water című slágerében dolgozta fel. A később újjáépült kaszinót az 1990-es évekre végleg kinőtte az egyre több híres fellépőt és egyre nagyobb közönséget vonzó zenei esemény.

A Montreux Jazz Festival idei díszvendége Quincy Jones, aki márciusban ünnepelte 75. születésnapját. Az Oscar-díjas zeneszerző, zenei producer és trombitás, aki 1991 és 93-között a fesztivál egyik társzervezője is volt, július 14-én lép fel a Stravinski teremben. A zenészmogult közel harminc pályatársa köszönti közös fellépésen, köztük Petula Clark, Al Jarreau és Herbie Hancock.

Péntektől ugyancsak itt lépnek fel a legnagyobb sztárok, többek közt Erykah Badu, Sheryl Crow, Leonard Cohen, Paul Simon, Alicia Keys és Lenny Kravitz. A Genfi-tó festői környezetét kihasználva, a szervezők idén is több sétahajót és vonatot is indítanak, ahol európai és amerikai dzsessz-együttesek szórakoztatják a kiránduló közönséget.

A fesztiválon idén is ének, gitár és zongora kategóriában rendeznek versenyt fiatal tehetségeknek. A döntősök között idén két magyar is szerepel: Fábián Júlia, aki énekes kategóriában már tavaly is bekerült a legjobb nyolc közé, és Botos József, akit többek közt a Trio Yengibarian gitárosaként ismerhet a közönség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×