eur:
389.41
usd:
361.49
bux:
68418.28
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ki a legjobban fizetett állami cégvezér?

Az Index az állami tulajdonban lévő állami gazdasági társaságok csúcsvezetőinek zsebében szeretett volna turkálni az év elején. A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és az akkor még létező Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól kértek adatokat nagyjából 50 állami cég vezetőinek jövedelméről, prémiumáról, esetleg extra végkielégítéséről.

Az internetes portál csak a GKM-hez tartozó 7 cég adatait kapta meg, ezért a TASZ-szal közösen pert indítottak az MNV ellen. Az első tárgyalási nap hétfőn volt, határozat-hozatal pedig várhatóan szeptemberben lesz.

Az államháztartás egyenlegét rontja, a számvevők szerint több ponton szabálytalan, és esetleg létre sem jöhet a MÁV Cargo sikerdíj-botránnyal egyébként is terhelt eladása - írja a Népszabadság. A versenyhivatal és a már megszüntetett Vasúti Hivatal a Miniszterelnöki Hivatalnak írt leveléből kiderül: erősen kérdésese, hogy végigvihető-e a mostani formájában a MÁV Cargo privatizációja. A MeH-nek egy, a MÁV-csoport jövőjét taglaló anyagából is az derül ki: egyáltalán nem teljesül, vagy végül mindössze 60 milliárd forint tiszta bevételt hozhat a költségvetésnek a cég magánosítási szerződése.

A Magyar Nemzet azt írja: 6 éve már, hogy bezárt a Rácfürdő, azóta várja a közönség, hogy újra kinyissa kapuit. A csigalassúsággal megújuló középkori fürdő építkezési területén az arra járók a közelmúltban megdöbbenten tapasztalhatták: elkezdték bontani a Rác mellett épülő, félig kész szállodát. A lap kiderítette: azért, mert az eredeti tervekhez képest kétharmadával nagyobb épületet húz fel a beruházó, noha a zöldek már az építkezés kezdetén hangsúlyozták: károsodik a természet a beruházástól.

A Világgazdaság azt írja: július 1-jétől, azaz mától újabb kiskapu csukódik be az adófizetést minimalizálni kívánó ügyeskedők előtt: megváltoznak a szeszes italok zárjegyeivel kapcsolatos előírások. Az elektronikus adatrögzítés, illetve a vonalkód-leolvasóval végzett ellenőrzés révén pontosan következő lesz a termék útja a gyártástól a felhasználókig. A törvény szerint e naptól a zárjegy-felhasználóknak meghatározott időközönként adatot kell szolgáltatniuk a termékről, a beszerzésről és az értékesítésről a Vám és Pénzügyőrségnek.

A Napi Gazdaság a foglalkoztatási helyzetről közöl összeállítást. A lap szerint teljesen stagnál a magyar munkaerőpiac. A foglalkoztatás nem nő, és a téli hónapok elmúltával a munkanélküliségi ráta sem csökken: a március-májusi időszakban a KSH szerint éppúgy 7,7 százalék volt, mint az azt megelőző három hónapban. A munkaképes lakosság alig 50 százaléka jelent meg a munkaerő-piacon, vagyis a foglalkoztatás nem tud kitörni az utóbbi bő három év szűk sávjából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×