eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ijesztő uniós adatok a magyarországi élelmiszerár-emelkedésről

Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb mértékben, 12,8 százalékkal emelkedtek tavaly az élelmiszerárak. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint a közösség 27 tagállamában átlagosan 3 és fél százalék volt a drágulás. A nap legfontosabb hírei.

Ijesztő uniós adatok a magyarországi élelmiszerár-emelkedésről

Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb mértékben, 12,8 százalékkal emelkedtek tavaly az élelmiszerárak. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint a közösség 27 tagállamában átlagosan 3 és fél százalék volt a drágulás. A magyarországi élelmiszerár-emelkedésnél csak Lettországban és Bulgáriában regisztrált nagyobbat - 13,9, illetve 13,8 százalékot - az Eurostat. Ijesztőnek tartja az uniós hivatal adatait a Fidesz. Font Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közleményében azt írta: a rekorddrágulás azért is érthetetlen, mert Magyarország jelentős élelmiszertermelő állam.

Nem tervez újabb létszámleépítést a közszférában a kormány

Nem tervez újabb létszámleépítést a közszférában a kormány - közölte az önkormányzati miniszter a köztisztviselők napja alkalmából rendezett ünnepségen. Gyenesei István szólt arról is, hogy a közigazgatás modernizációjának középpontjában az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások állnak. Mint mondta: a szakmai jártasság mellett empátiával, türelemmel és lekiismeretességgel rendelkező köztisztviselőt szeretnének a szolgáltató állam polgárai. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy július 1-je legyen a köztisztviselők napja Magyarországon.

A korrupció negatív hatásai

A korrupciót tartja a magyarországi befektetések és a munkahelyteremtés egyik legfőbb akadályának a Fidesz elnöke. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy a legnagyobb befektetésekkel rendelkező országok nagyköveteivel találkozott Budapesten. A volt miniszterelnök úgy vélte: a jelenlegi kormány képtelen hatékony lépéseket tenni a korrupció visszaszorítása érdekében.

Környezettudatos életmód: 450 millió forint  támogatásra

Összesen 450 millió forintra írt ki pályázatot a környezettudatos életmód támogatására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: a többi között újrahasznosításra, a bioélelmiszerek piacának bővítésére vagy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására lehet pályázni.

Ismét vasutassztrájk?


Két héten belül folytatja a legutóbb áprilisban felfüggesztett határozatlan idejű munkabeszüntetést a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke a döntést azzal indokolta, hogy továbbra sem sikerült tárgyalni követeléseikről a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezetőségével.

Biztosítási ügynökösködő postások


A Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete is csatlakozott a Kézbesítők Szakszervezete és a Postai Érdekvédelem által meghirdetett, a szervezők által részlegesnek nevezett sztrájkhoz - mondta az InfoRádiónak a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke. Tusz Ferenc ezúttal sem tudta megmondani, hogy hányan vesznek részt a munkabeszüntetésben. A sztrájkkal az ellen tiltakoznak, hogy a postásoknak életbiztosításokat, illetve sorsjegyeket is kell árulniuk, és ha nem teljesítik a normát, akkor megbüntetik őket.

Egy cégbe szervezik a MÁV járműfenntartó tevékenységét

Egy cégbe szervezik a MÁV járműfenntartó tevékenységét - közölte az egységes társaság, a MÁV-GÉPÉSZET vezérigazgatója. Zaránd György hangsúlyozta: az átalakulástól azt várják, hogy javuljon a hatékonyság és a minőség. A cég az idén 40 milliárd forint árbevétellel, és 10 millió forint eredménnyel számol üzleti tervében.

Bihari Mihály búcsúlátogatáson

Búcsúlátogatáson fogadta Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság leköszönő elnökét Sólyom László államfő - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Bihari Mihályt eddigi helyettese, Paczolay Péter váltja az elnöki poszton, akit június 10-én választott meg titkos szavazással a tisztségre az Alkotmánybíróság.

Minden eddiginél több jelölés érkezett az idei Prima Primissima Díjra

Minden eddiginél több, összesen 387 jelölés érkezett az idei Prima Primissima Díjra - jelentette be Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az elismeréseket idén is tíz kategóriában adják át.

Hivatalosan is a Nemzeti Színház élén Alföldi Róbert

Hivatalosan is kinevezte a Nemzeti Színház főigazgatójává Alföldi Róbertet az oktatási és kulturális miniszter. Alföldi Róbert korábban az InfoRádiónak azt mondta: kisebb társulattal működő, hagyományokra épülő kortárs színházat szeretne létrehozni.

Munkaügyi szabálytalanságok és visszaélés gyanúja

Munkaügyi szabálytalanságok és visszaélés gyanúja miatt nyomozást indított a Vám- és Pénzügyőrség egy budapesti székhelyű, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég ellen - mondta a szervezet szóvivője. Sipos Jenő a vállalkozás nevét nem közölte, csak arról számolt be, hogy a cégnél házkutatást tartottak és az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy a Humán Rent Európa nevű vállalkozásról van szó.

Büntetőfeljelentés a postai kerékpár-tender ügyében

Büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a kerékpár-tender ügyében a közbeszerzési szabályok megsértése miatt a Magyar Posta. Tomecskó Tamás, a társaság szóvivője elmondta: az igazgatóság a felügyelő bizottság javaslatára döntött így. A szóvivő közölte: a társaság belső vizsgálata azt állapította meg, hogy a beszerzési bizottság több tagja is mulasztott, ellenük munkaügyi eljárás indul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×