eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány Ferencet a Szocialista Internacionálé alelnökének választották

Gyurcsány Ferenc magyarországi politikai teljesítményének tulajdonítja, hogy Athénban a Szocialista Internacionálé alelnökének választották. Az MSZP elnöke Kovács Lászlót váltja ezen a poszton. A szervezetnek összesen 24 alelnöke van. A magyar miniszterelnök előadásában a biztonsági kérdések mellett az energia és az élelmiszerek árrobbanásának a kezelését nevezte meg a globális politika legnagyobb kihívásának.

A magyar miniszterelnök a világgazdaságról szóló témakör bevezető előadását tartotta meg kedden, a Szocialista Internacionálé 23. kongresszusának második napján. Előadásában a biztonsági kérdések mellett az energia és az élelmiszerek árrobbanásának a kezelését nevezte meg a globális politika legnagyobb kihívásának - az MTI beszámolója alapján.

Gyurcsány Ferenc szerint közvetlenül a stabilitást és a demokratikus működőképességet is veszélyezteti, ha az árrobbanás tartósan átalakítja az emberek megélhetési költségeit. Úgy fogalmazott: a gondot nem lehet nemzeti alapon megoldani, csak úgy, ha hosszú távú globális fejlesztési program részeként kezelik.

Az MSZP elnöke az élelmiszerárakkal összefüggésben azt mondta, felül kellene vizsgálni azt a politikát, amely jelenleg arra ösztönzi a gazdákat, hogy ne többet, hanem kevesebbet termeljenek.

A Szocialista Internacionálé június 30-tól július 2-ig tartó athéni kongresszusán négy olyan fő kérdést vitatnak meg, amelyek a világméretű szociáldemokrata mozgalom központi témáinak számítanak: a klímaváltozás, a béke kérdése és a konfliktusmegoldás, a világgazdaság, valamint a migráció témaköreit.

A kongresszuson mintegy 600 küldött vesz részt a világ 140-nél is több országából, köztük pártvezetők, állam- és kormányfők, miniszterek és parlamenti képviselők. A kelet-európai baloldali pártok közül elsőként 1989 novemberében az MSZDP lett a szervezet teljes jogú tagja, de tagságát is elsőként függesztették fel két év elteltével, amíg meg nem teremtik a magyarországi szociáldemokraták egységét. Az 1992-es kongresszuson megfigyelői státust kapott az MSZP és a korábban felfüggesztett MSZDP is. A Magyar Szocialista Párt 1996. szeptember 11-én, a Szocialista Internacionálé a New York-i ENSZ-palotában tartott 20. kongresszusán vált a szervezet teljes jogú tagjává, az MSZDP pedig 2003-ban nyerte vissza teljes jogú tagságát.

A Szocialista Internacionálé legfőbb döntéshozó testülete az általában kétévente ülésező kongresszus és az évente kétszer ülésező Tanács, amelyben minden tagpárt és tagszervezet képviselteti magát. Az elnök, a Kongresszus által választott főtitkárral és alelnökökkel alkotják az Elnökséget, a szervezet vezető testületét.

A szervezetnek 24 alelnöke van. Magyarországot eddig Kovács László képviselte. Az Európai Bizottság magyar biztosát most hétfőn Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök-kormányfő váltotta. A politikus az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az a határtalan erőfeszítés is benne van abban, hogy a Szocialista Internacionálé alelnökének választották, amelyet az MSZP folytat a modernizációért, a reformokért, valamint a hazafias, nyitott, európai politikáért.

Szerző: Németh Zoltán

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×