eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Igazi hungarikum a kábellopás

Az elmúlt hétvégén hat esetben próbáltak meg kábelt lopni a BKV-tól. A lopások miatt a közlekedési vállalat kára egy évben megközelíti a 200 millió forintot - mondta Kiricsi Karola szóvivő és Takács Péter műszaki vezérigazgató-helyettes.

Június 2-án lakossági bejelentés alapján két tettest fogott el a rendőrség, akik a Pozsonyi úton, a 12-es villamos vonalán akartak kábelt lopni. Ez volt az első eset, hogy a rendőrség kézre tudta keríteni a tolvajokat.

Az elmúlt fél évben körülbelül 13,5 kilométernyi vezetéket loptak el a BKV-tól, ezek helyreállítása 15-20 ezer forintjába kerül a közlekedési vállalatnak, míg a tolvajok kilónként körülbelül 1000 forintos áron tudják értékesíteni a kábelt a hulladékkereskedőknél.

A BKV külföldi országok véleményét, tanácsát is kikérte, ám kiderült: tipikusan magyar jelenségről van szó.

Takács Péter műszaki vezérigazgató-helyettes beszámolt arról, hogyan próbálja a BKV elejét venni a vezetékek eltulajdonításának. Mint mondta, a 12-es villamos vonalán történt lopási kísérlet bejelentésért egy éjjeliőr 500 ezer forintos jutalmat kapott.

Elsősorban olyan helyekről lopnak, ahol több kábel is fut, így csak később, a vezetékek túlmelegedéséből derül ki a hiány. Azt is feltételezik, hogy egyszerre több ember, akár több csapat vesz részt az akciókban - mondta Kiricsi Karola szóvivő, aki emlékeztetett arra, hogy a lopások mértéke az elmúlt években megszaporodott, a károk összege 2005 óta évente 10-20 százalékkal emelkedik.

A hétvégén például hat esetben kíséreltek meg a lopást, nem ritkán fényes nappal próbálkoznak a tettesek.

Az InfoRádió kérdésére Takács Péter elmondta: a társaság a közeljövőben nem tervezi a biztonságosabb, ám drágább földkábelek kiépítését a légkábelek helyett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×