eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem foglalkozik a "magyar állóvízzel" Magyar Bálint támogatója

Nem feltétlenül kell tudósoknak ülniük az Európai Innovációs és Technológiai Intézet irányító testületében - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) korábbi elnöke, aki a négytagú kiválasztóbizottság tagjaként támogatta Magyar Bálint kinevezését az intézet vezetésébe. Boda Miklós hangsúlyozta: szakmai szempontok alapján jelölték a szabad demokrata politikust.

Az NKTH korábbi elnöke kijelentette: az Európai Bizottság elnökének jóvoltából került be az irányító testület (vagy igazgatóság) tizennyolc tagját megválasztó bizottságba, de nincs módjában elárulni, ki jelölte Magyar Bálintot, ugyanakkor utalt arra, hogy magyar szervezet volt.

A kiválasztóbizottság döntésének indokaként Boda Miklós kifejtette: a szabad demokrata volt oktatási miniszter nevet szerzett magának a közös európai egyetemi struktúra, a bolognai rendszer kialakításával, és Európa-szerte elismerően vélekednek a magyar innovációs törvény megalkotásáról is.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek komoly nemzetközi problémákat kell majd megoldania, például egyeztetni a különböző országok akkreditációs rendszerét - említett egy feladatot a szakember.

A Magyar Bálint megválasztását kifogásoló nyilatkozatokkal összefüggésben Boda Miklós azt mondta: nem véletlen, hogy az európai parlamenti képviselők közül főként néppártiak fejezték ki nemtetszésüket.

A jelölőbizottság tagja hangsúlyozta: a bekerülőknek egyáltalán nem kell tudósoknak lenniük, ez nem volt a kritérium; a tudomány csak egyike a három fő pillérnek, amely az oktatás, a kutatás és az innováció. Hozzátette: a bizottság meggyőződése, hogy Magyar Bálint hasznos tagja lesz az irányító testületnek.

Azzal összefüggésben, hogy viszonozta volna Magyar Bálint gesztusát, amellyel még oktatási miniszterként őt nevezte ki a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal élére, Boda Miklós úgy fogalmazott: "a magyar állóvízzel nem foglalkozom".

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×