eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Felavatták az M7-es autópálya új szakaszát - a nap legfontosabb hírei

Felavatták az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Zalakomár közötti, 20 kilométeres szakaszát. A járműforgalom kora délután indult meg; a sztráda új részén éjfélig díjfizetés nélkül lehet közlekedni. A teljes, Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti, 35 kilométeres beruházás csaknem 44 milliárd forintból valósul meg, de a 15 kilométeres, Nagykanizsa és Zalakomár közötti rész kivitelezési munkái műszaki okok miatt várhatóan két hónapot csúsznak.

Az avatási ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: ahol autópálya épül, ott előbb-utóbb nagyobb lesz a beruházási kedv, munkahelyek létesülnek, és javul az életszínvonal. Szólt arról is, hogy a sztrádafejlesztések után az alacsonyabb rendű utak és a vasút korszerűsítésére helyezik a hangsúlyt.

Keller: fehéredik a gazdaság

Megnőtt az adófizetési kötelezettséget bevalló társas vállalkozások és egyéni vállalkozók száma 2005 és 2007 között. A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint az adatok a gazdaság fokozatos kifehéredésére utalnak. Keller László a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: ezzel ellentétes tendencia mutatkozik a veszteséges gazdálkodói körben, vagyis egyre kevesebb cég és vállalkozó jelezte, hogy veszteségesen működik.

Csökkentené a távhő áfáját a Fidesz és a KDNP

Öt százalékra csökkentené a távhő jelenleg 20 százalékos áfáját a Fidesz és a KDNP. Soltész Miklós, a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője az InfoRádióban azt mondta: törvényjavaslatuk értelmében a mérséklés átlagosan havonta háromezer forintos megtakarítást jelentene a távfűtéses lakásban élőknek. Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távfűtési munkacsoportjának vezetője közben emlékeztetett arra: olyan módosításokat terveznek, amelyek alapján az érintetteknek havonta biztosítanának alanyi jogon jelentős árkedvezményt.

Fővárosi igen a villamosvonal fejlesztésére

Támogatta a fővárosi közgyűlés az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbításáról szóló előterjesztést. A 44 milliárd forintos beruházás 2009-ben kezdődik és 2011 végén fejeződik be. Az 1-es villamos pályáját a Lágymányosi hídon át a Budafoki útig, a 3-asét pedig a Soroksári úton a HÉV Pesterzsébet felső megállójáig hosszabbítják meg. A testület a fővárosi tulajdonú Schöpf-Merei Kórház Kht. végelszámolással történő megszüntetése ügyében nem határozott.

Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

Országszerte több mint 800 illegális hulladéklerakó felszámolása kezdődik meg az idén - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre azt mondta: az erre a célra rendelkezésre álló 350 millió forintot 132 társadalmi szervezet és önkormányzat között osztják szét. Emlékeztetett: a pénz nagy része, csaknem 246 millió forint a személyi jövedelemadók egy százalékából származik, a fennmaradó részt a tárca biztosítja.

Elfogadta Brüsszel a magyar beszámolót

Elfogadta az Európai Bizottság vidékfejlesztési főigazgatósága a tavalyi uniós agrártámogatások kifizetéséről szóló magyar jelentést. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy a két uniós alapból az elmúlt üzleti évben a magyar költségvetési kiegészítéssel együtt összesen 310 milliárd forinttal támogatták a magyarországi gazdálkodókat. Ez több mint 500 ezer kifizetést jelent.

Hazaérkeztek Mianmarból a magyar orvosok

Hazaérkeztek Mianmarból (Burmából) a Debreceni Egyetem Orvosi Mentőcsoportjának munkatársai. A 8 tagú egység 10 napot töltött az ázsiai ország ciklon sújtotta térségében. Késmárky András, a mentőcsoport elnöke az InfoRádióban elmondta: egy 5 ezer fős menekülttáborban dolgoztak, és mintegy 800 embert láttak el, főként fertőzőbetegségek miatt. Hozzátette: a csoport egy sátorkórházat is felépített, valamint 6-7 millió forintos értékű gyógyszert és orvosi felszerelést is magával vitt. Mianmarban a május eleji ciklon pusztításában csaknem 140 ezren haltak meg és több mint két millió ember vált hajléktalanná.

Alán kincseket foglaltak le

50-70 millió forintos értékű, az V. századból származó műkincs-leletet foglalt le a rendőrség egy solymári férfinál és bűntársainál. Vukán Béla, a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: az aranyból és ékkövekből álló ékszerkollekciót a Bakonyban találta a 40 éves solymári férfi, aki életvitel-szerűen foglalkozott a régészeti lelőhelyek felkutatásával és kifosztásával. A rendkívül értékes, egyedi ékszerek feltehetően alán nemzetiségű fejedelemi sírból kerültek elő.

Rálőttek egy nőre Kecskeméten

Kecskeméten egy nő életveszélyesen megsérült, amikor reggel rálőttek az utcán - közölte a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányág szóvivője. Mihályné Bornemissza Eleonóra az InfoRádióban elmondta: az asszonyra egy középkorú török férfi lőtt rá, az első feltételezések szerint magánéleti okok miatt. Hozzátette: a nő a lábán sérült meg. A férfit még körözik.

Öt halálos áldozata van a nagy melegnek Horvátországban

Horvátországban már öt ember halt meg a rendkívüli meleg miatt. A hőmérséklet helyenként elérte a 38 Celsius-fokot. Zágrábi lapinformációk szerint négy férfi a fővárosban, egy nő pedig egy adriai kikötővárosban vesztette életét. Mindannyiuk halálát szívproblémák okozták. A horvát mentőszolgálatot főként krónikus szívbetegekhez hívják.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×