eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kánikula: Szegeden megdőlt az eddigi napi rekord

A mai napon az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Obszervatóriumában 34,0 Celsius-fok volt a napi maximumhőmérséklet, ezzel megdőlt az eddig napi rekord. Kora nyári kánikula köszöntött be az egész Kárpát-medencében. A Finnországtól Ukrajnán át Bulgáriáig húzódó anticiklon hatása hazánk területén is érezteti hatását.

Kora nyári kánikula köszöntött be a Kárpát-medencében. A Finnországtól Ukrajnán át Bulgáriáig húzódó anticiklon hatása hazánk területén is érezteti hatását. Derült, száraz az idő, és az igen erős napsugárzás hatására a sokévi átlagnál lényegesen melegebb van.

A mai napon az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Obszervatóriumában 34,0 Celsius-fok volt a napi maximumhőmérséklet, ezzel megdőlt az eddig napi rekord.

Az eddig legmagasabb május 28-ai hőmérsékletet 33,4 Celsius-fokot 1958-ban mérték Túrkevén. Hasonló meleg volt 2000-ben, amikor Kecskeméten 33,0 Celsius - fok volt a május 28-ai országos melegrekord. 1995-ben Tiszabecsen kúszott fel ugyancsak kereken 33 Celsius-fokig a hőmérő higanyszála.

A következő napokban is megmarad az időjárás nyárias jellege, de újabb rekordokra egyelőre nem kell számítanunk. A Kárpátokon át az itteninél 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletű légtömegek érkeznek a medence területére, ezért a nappali felmelegedés a következő napokban 26 és 31 Celsius-fokos értékek között marad.

A sokévi átlaghoz képest szokatlanul meleg az idő Délkelet-Európában is.

Szerdán Macedónia déli részén 38 Celsius-fokot mértek. Belgrádban négy fokkal kevesebbet, de ez is a legmagasabb május havi érték azóta, hogy a 19. század végén elkezdték a meteorológiai méréseket.

A következő napokra lehűlést jelzett a meteorológia.

Görögországban szintén melegebb az idő, mint általában az év ezen időszakában: 36 fokot mértek a mediterrán országban, a szigeteken néhány fokkal kevesebbet. A május havi hőmérsékleti csúcsot 1945-ben mérték Görögországban, a feljegyzések szerint 46 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×