eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

BKV: nem a kémprogramok "szivárogtattak"

Nem a BKV számítógépes rendszerében talált kémprogramok miatt szivárgott ki a cég vezérigazgató-helyettese és a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtóreferense közötti levelezés. Az e-mailek az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel kapcsolatos anyagok között voltak, amelyeket nemrégiben kapott meg a közlekedési vállalat felügyelőbizottsága (fb) - jelentette ki Vitézy Dávid, a BKV-fb Fidesz által delegált tagja.

A felügyelőbizottság tagja elmondta: két külön ügyről van szó, amelyet az érintettek megpróbálnak összemosni. Az fb nemrégiben egy adathordozón megkapta a BKV-tól az AAM tanácsadó céggel kapcsolatos szerződéseket, amelyek átvizsgálására maga Demszky Gábor kérte fel a bizottságot.

A szerződések és a tanácsadó cég teljesítési igazolásai között találták meg Regőczi Miklós és Horváth Éva levelezését, amelyek egy részében az van - Vitézy szerint - hogy "hogyan kéne Nemes Gábort és engem lejáratni illetve, hogy hogyan kéne a Fideszre rátolni az egész BKV-sztrájkot".

Például - mondta Vitézy Dávid - szerveztek egy "álfórumot" a Polgárok Házában, a volt Fidesz székházban, amelyre meghívták Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjét, Nemes Gábort, a sztrájkbizottság szóvivőjét és Vitézy Dávidot is.

"Én azt látom, hogy egy összeesküvés zajlott; az érintettek azt tervezték, hogy erre az álfórumra hivatkozva hárítják a Fideszre a sztrájk felelősségét" - mondta Vitézy Dávid.

Az fb-tag szerint inkább az az érdekes, hogy miért adtak át több mint ezer levelet a tanácsadó cégnek és, hogy ki tehette ezt. "Az világosan látszik, hogy minden levél, amelyet a vezérigazgató-helyettes és környezete írt, azt megkapott az AAM is."

Az MTI kérdésére Vitézy Dávid elmondta: ezeket az e-maileket Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettesként írta alá, ezért ezek nem magánlevelek.

A Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálódik

A BKV szerdán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a társaság elektronikus levelező rendszeréből ellopott levelek miatt. A közlemény szerint a levelek a BKV felügyelőbizottságának egyik tagjához, a Fidesz által delegált Vitézy Dávidhoz kerültek, később az általa továbbküldött, és vélhetően manipulált e-mailek miatt a BKV Zrt. fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálja a BKV informatikai rendszerére telepített kémprogramok
ügyét.

A Népszabadság szerdai számában megjelentek szerint öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes hálózatának minden eleméhez hozzáfértek. A kémkedésre a közlekedési cégnél elrendelt vizsgálat nyomán derült fény.

Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. és a BKV Zrt. még április végén megegyezett a sokak által bírált milliárdos tanácsadási szerződés felbontásáról.

A főként a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanácsadással megbízott cég vezérigazgatója, Szűcs Zoltán akkor kijelentette: a BKV felelőssége a projekt további sorsa. Közlése szerint a 4-es metró projektjében a felelősségi viszonyok tisztázása "kívánnivalót hagy maga után." Ha pedig egy ilyen fontos elem nincs tisztázva egy ekkora - 500 milliárdos - projekt esetében, akkor nagy a valószínűsége, hogy az nem lesz sikeres.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×