eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szilvásy: Meg kellett nyugtatni a külföldi bankok leányvállalatait

Meg kellett nyugtatni a külföldi pénzintézetek leányvállalatait, mert tulajdonosaik nem értették a nemzetbiztonsági védelemmel kapcsolatos magyarországi történéseket - közölte Szilvásy György az InfoRádió Aréna című műsorában. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter közölte: mindez a Fidesz kampányának következménye.

Elsősorban a külföldi pénzintézetek magyarországi leányvállalatait tájékoztatta a bankok számára biztosított nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározattal összefüggő információkról a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája - mondta polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szilvásy György úgy fogalmazott: a külföldi tulajdonosok a Fidesz rágalmai miatt kértek tájékoztatást, mert nincsenek ahhoz hozzászokva, hogy egyes pártok a nemzeti értékekkel szemben lépnének fel. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kiemelte: minderre azért volt szükség, mert minden alapot nélkülöz, amit a Fidesz állít ebben az ügyben.

Szilvásy György hangsúlyozta: a dokumentumban megerősítették, hogy a nemzetbiztonsági védelem - egyébként szerződésbe is foglalt - célja a szervezett bűnözés elleni közös, hatékonyabb fellépés. A védelem semmiképpen nem irányul a banki aktivitás megfigyelésére, nem sérthet banktitkot, nem csorbíthatja a menedzsment hatáskörét és felelősségét, valamint a részvényesek érdekeit - tette hozzá.

A miniszter szerint az érintett pénzintézetek megnyugodtak a tájékoztatás után.

A múlt héten a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat visszavonására szólította fel a Fidesz a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert, mert az ellenzéki párt szerint a határozat módosítása lehetőséget ad az önkormányzatok megfigyelésére és a bírói engedély nélküli lehallgatásokra.

Nincs kapacitás kisstílű bűnözők után nyomozni


A Nemzetbiztonsági Hivatal nem vizsgálhatja, hogyan tudott Zuschlag János 50 millió forintot átutalni több, korábban megkárosított szervezetnek - mondta Szilvásy György.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kiemelte: bűncselekmények gyanúja esetén már nem nyomoz a hivatal, de ad ki információt, ha ezt kérik tőle. A Nemzetbiztonsági Hivatal a megelőzésben kap szerepet, ezt követően már nem felelős - tette hozzá.

Elenyésző az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések száma, és ebben a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is szerepe van, ugyanakkor arra nincs kapacitás, hogy kisstílű bűnözők után nyomozzon, és megakadályozza őket tetteik elkövetésében - fejtette ki Szilvásy György.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×