eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Minden második felnőtt "digitálisan írástudatlan" - Tiltakoznak a szolgáltatók

Az internet-szolgáltatásra kivetendő kulturális járulék bevezetése elhibázott, egy olyan lépés, amely minden meghirdetett hazai és uniós programmal ellentétes - állítja az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete és nyolc másik érdekképviselet.

Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete is tiltakozott a kulturális járulék kiterjesztése ellen, és nyolc másik érdekképviselet közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben a járulék bevezetésének visszautasítását kérik az országgyűlési képviselőktől.

Közleményük szerint ma hazánkban a digitális ismeretek tekintetében nagyon rossz a helyzet: csaknem minden második felnőtt "digitálisan írástudatlan", azaz sem a számítógépet, sem az internetet nem tudja használni. Az általuk internetadó bevezetése szerintük olyan lépés lenne, amely minden meghirdetett hazai és uniós programmal ellentétes.

Az kulturális járulék tervezett mértéke ugyan csak 0,8 százalék, ám kivetési alapja nem a szolgáltatók nyeresége, hanem árbevétele lenne, ami azt jelenti, hogy jelentősen csökkentené működésük eredményességét. Az így kieső forrásokat - számításaink szerint mintegy évi 1,5 milliárd forintot - ezért a szolgáltatók vagy az előfizetőkre volnának kénytelenek áthárítani vagy fejlesztéseiket kényszerülnének visszafogni.

Mindkét lehetőség esetén kijelenthető, hogy az "internetadó" egyértelműen ellentétes az információs társadalom fejlődésének céljával.

Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke szerint a kulturális járulék - internet-adóként is emlegetett - kiterjesztése miatti felháborodás egy része csupán hisztéria.

Az 0,8 százalékos járulék bevezetése ugyanis maximum havi 70 forintos többletköltséget jelenthet egy internet-elofizetőnek.

Szathmári Géza, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint viszont az ma Magyarországon az internet-szolgáltatások árának bármilyen mértékű emelése bűn. A digitális írástudatlanság ugyanis a jövő nemzedékének esélyeit rontja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×