eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jól keresnek majd a funkció nélküli pénztárak vezetői

Noha biztosra vehető, hogy az egészségpénztárakról szóló törvényt megváltoztatják vagy visszavonják, az előpénztárak vezetői mindenképpen jól járnak - írja a Napi Gazdaság. Lapszemle.

Csak az ország szuverenitását, alkotmányos berendezkedését fenyegető cselekményekre lehessen hatásköre a titkosszolgálatoknak, a köztörvényes, korrupciós ügyekkel a rendőrségnek kell foglalkoznia - nyilatkozta Finszter Géza kriminológus a Népszabadságban. A mindenkori kormányok gyakorlatilag külső kontroll nélkül határozhatják meg, hogy mely szerveket helyeznek nemzetbiztonsági védelem alá. Felesleges az e körül folyó igen éles vita, mert ezt a nemzetbiztonsági törvény lehetővé teszi, ugyanakkor előírja: információgyűjtést csak az érintettek írásbeli beleegyezésével folytathatnak. A kormányhatározat tehát nem jogsértő, a törvény viszont egyértelműen rossz - mondta a lap kérdésére válaszolva Finszter Géza.

A háziorvosok finanszírozásának javítását célzó intézkedéscsomaggal állt elő a kormány. A Magyar Orvosi Kamara támogatja a kezdeményezést, ám úgy látja: az ezzel járó többletforrás nem fedezi maradéktalanul a vizitdíj megszüntetésével járó bevételkiesést - olvasható a Magyar Nemzetben. A felek tovább tárgyalnak.

Száz megabit/másodperces sávszélességű támadással próbálták a kínaiak megbénítani a CNN weboldalát, mert az szerintük elfogultan tudósít a tibeti zavargásokról. A szerverpark állta a sarat - olvasható az Indexen. A kínai online aktivisták a hét elején megindították a túlterheléses támadásokat a cnn.com oldal ellen. Szakértők szerint az invázió csúcspontján a felhasznált sávszélesség meghaladta a 100 megabit/másodpercet, vagyis nagyjából annyi erőforrást vetettek be a támadók, mint amennyi az orosz-észt szájberháború idején megbénította a balti ország online infrastruktúráját. A hírcsatorna informatikai háttere állta a sarat, és bár Phoenixben, Kaliforniában, Londonban és Pennsylvaniában néhány órára összeomlottak a szerverek, összességének nem sikerült a támadóknak két vállra fektetni a weboldalt, csak lelassítani a működését.

Etikai kódexben rögzítette az ügyfélszerzés elfogadott módjait több hazai hitelintézet, ugyanis az akciós, kedvezményes kamatperiódust kínáló hitelek sokasodásával egyre aggasztóbb méreteket öltött az a jelenség, hogy egyes ügyfelek gyakran, akár félévente transzferálják át hitelüket a szolgáltatók között - írja a Világgazdaság. A hitelcsere mellett legtöbbször közvetítők tanácsára döntenek az ügyfelek. A hitelbróker jól jár a gyakoribb jutalékkal, ám az adós általában sokat veszít, teljes hitele akár 6-8 százalékát bukja minden cserével.

Noha biztosra vehető, hogy az egészségpénztárakról szóló törvényt megváltoztatják vagy visszavonják, az előpénztárak vezetői mindenképpen jól járnak. A kinevezésük határozott időre, 2010 márciusáig szól, ezért a fizetésüket a teljes időtartamra megkapják - értesült a Napi Gazdaság. Ezzel a vezetők az elkövetkezendő két évben több tíz millió forintot tehetnek zsebre, a munkaszerződések megkötése folyamatban van.

Havonta megismételt körképében a Pénzcentrum az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő VoIP telefonálási percdíjakat, valamint az SMS-küldés díjait veszi górcső alá. A percdíjak területén nem mozdult a piac, változást csak a dollár, illetve euró forinttal szembeni árfolyamában bekövetkezett csökkenése okozott. Az SMS-küldés területén a szolgáltatók inkább a díjak emelésére szavaztak, a cikkből kiderül, mennyire.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×