eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Havi egymilliós fizetés a 22 egészségpénztár vezetőjének

A Fidesz arra kéri Veres János pénzügyminisztert, keresse meg a módját annak, hogy ne kelljen kifizetni a kinevezett 22 egészségpénztár vezetőjének a havi mintegy egymillió forintos fizetést, és a kinevezettek önként távozzanak posztjukról - közölte Pesti Imre, az ellenzéki párt képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Az egészségügyi miniszter reagálásában közölte: a jelenleg hatályos pénztártörvény szerint kell eljárni, vagyis ki kell nevezni a 22 pénztár vezetőjét.

Teljesen megalapozatlan, galád dolog, hogy a szűk klientúra számára értelmetlen, felesleges munkára havi mintegy egymillió forintot kifizet a kormány - fogalmazott Pesti Imre.

A Fidesz szerint a kormány milliárd feletti, esetleg több milliárdos összeget is elkölthet feleslegesen a pénztárak vezetőinek bérére és a több-biztosítós rendszerhez kapcsolódó egyéb kiadásokra, kommunikációs költségekre. A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor az ország csőd szélén áll, elfogadhatatlan, hogy a kormány a klientúrájára költ - közölte a fideszes képviselő.

Kormánypártokhoz kötődnek a vezetők

Pesti Imre emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Veres János pénzügyminiszter közreműködésével havi egymillió forintos fizetéssel kinevezték a 22 egészségbiztosítási pénztár élére a vezetőket. Megbízatásuk 2008. március 11-től 2010. március 11-ig szól. Akik ezekbe a pozíciókban kerültek, közvetlenül kötődnek a kormánypártokhoz - mondta a Fidesz politikusa.

A Fidesz felkéri a kormányt, hogy vegye tudomásul, a magyar társadalom március 9-én, a népszavazáson elutasította a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat, és nyilvánvalóan elutasította azt az egészségügyi reformot, amit a kormány akar - jelentette ki Pesti Imre.

Az ellenzéki képviselő szerint ezt a szocialisták is így gondolják, hiszen nem véletlen, hogy amint lehetett, azonnal hozzáláttak a több-biztosítós modell finomításához. Megjegyezte: az egészségügyi reformot az orvostársadalom is elutasította, és valószínű, hogy az emberek a több-biztosítós modellt is el fogják utasítani.

Horváth: a törvény, az törvény

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón reagálásában közölte: a hatályos egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényben szerepel, hogy 22 pénztárat kellett alakítani, élükre pedig vezérigazgatót kinevezni.

"A hatályos törvényt végre kell hajtani" - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: a cégbejegyezés március 28-án megtörtént. Kérdés kapcsán közölte: nem tartaná jó megoldásnak, ha "felfüggesztenék" a cégvezetők kinevezési folyamatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×