eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Határozatlan idejű sztrájkot jelentettek be a BKV-szakszervezetek - a nap legfontosabb hírei

Határozatlan idejű sztrájkot jelentettek be a BKV-nál működő szakszervezetek a cég vezetőségével tartott újabb egyeztetés után. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője elmondta: a munkabeszüntetés időpontját később határozzák meg.

A tárgyaláson az érdekképviseletek átadták a BKV vezetőségének az elvárásaikat tartalmazó csomagot. Ebben egyebek mellett a közlekedési törvény, illetve a költségvetési törvénnyel összefüggő, a normatív szabályozásról szóló, valamint az árkiegészítésről szóló rendeletet módosítását javasolják. A szakszervezetek azt szeretnék, hogy a kormány és az önkormányzat olyan finanszírozási rendszert dolgozzon ki, amely garantálja a cég veszteség nélküli működését. A javaslatcsomagot, amelyben több határidő is szerepel, a BKV-nál működő 20 szakszervezet közül 15 írta alá. A tárgyalások kedden folytatódnak, de az új paraméterkönyv-tervezettel foglalkozó munkacsoport már pénteken folytatja munkáját.

Kedden megállapodhat a kormány a háziorvosokkal


Kedden megállapodást köthet a kormány és a Magyar Orvosi Kamara a vizitdíj-kompenzáció ügyében - közölte Éger István, a köztestület elnöke. A szocialista Kökény Mihály szerint a tárgyalások egy új finanszírozási rendszerről folytak. A kamara elnöke azt mondta: az egészségügyi tárca álláspontja megváltozott, már nem kérdés, hogy a vizitdíjat pótolni kell és az sem, hogy ezt biztosítani fogják. Hangsúlyozta: ha a minisztérium által tervezett pluszforrás összegét a kamara is megfelelőnek tartja, akkor akár már a jövő héten alá tudják írni a szakmai megállapodást. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke biztatónak nevezte a fejleményeket. Kökény Mihály hangsúlyozta: az új finanszírozási rendszerben a szaktudást és a teljesítményt ismernék el, a pluszpénz forrása az egészségbiztosítási alap többletbevétele lenne.

Négy pályázat digitális műsorszórásra

Négy pályázat érkezett a Nemzeti Hírközlési Hatóság digitális földfelszíni televíziós és rádiós multiplex műsorszóró pályázatára; a Digital Broadcasting Kft. és az Antenna Hungária Zrt. televíziós, a Magyar Rádió és az Antenna Hungária rádiós digitális műsorszórásra pályázik. Rozgonyi Krisztina, a hatóság tanácsának alelnöke a tenderbontás után elmondta: 15 napon belül döntenek az ajánlatok érvényességéről, eközben a pályázóknak még lesz lehetőségük hiánypótlásra.

Bevetik a kismamabérletet

Szeptembertől vásárolható a fővárosban az úgynevezett kisgyermekes bérlet. A kedvezményt a GYES-en vagy GYET-en lévő, budapesti lakcímmel rendelkező kisgyermekes szülők vehetik igénybe. A kisgyermekes bérlet ára megegyezik a tanuló-, illetve a nyugdíjas bérletével.

Bezárták a legnagyobb mézgyártó üzemet

Hamisítás gyanúja miatt átmenetileg bezáratták az ország legnagyobb mézkészítmény-gyártó üzemét Dunavarsányban - erősítette meg az országos főállatorvos. Süth Miklós az INFO Rádiónak azt mondta: azután döntöttek így, hogy az illetékes hatóságok mézhamisításra utaló dokumentumokat és technológiákat találtak az Aranynektár Kft. üzemében. A szakember elmondta: a gyanú szerint a cég cukorszirupot kevert a mézhez, és ezzel meghamisította a Kiváló Magyar Élelmiszer Védjeggyel is rendelkező termékeit. Süth Miklós nem tudta megerősíteni a HVG és az InfoRádió korábbi értesüléseit, amelyek szerint a fiktív import- és áfacsalás gyanúja is felmerült a cégnél. Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Zuschlag átutalt a károsultaknak 50 millió forintot

Körülbelül 50 millió forintot utaltak át a károsultaknak - közölte a különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított Zuschlag János védője. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese azt mondta: az ügyvéd egyúttal kezdeményezte Zuschlag János szabadlábra helyezését. Szabó Ferenc hangsúlyozta: nem befolyásolja a bűnügy vizsgálatát, annak minősítését az, ha a befizetések megtörténtek, mindössze bele kerül a vádiratba, hogy a 75 millió forintos kár egy részét megtérítették. Emlékeztetett: Zuschlag János azt vallotta, elismeri büntetőjogi felelősségét. Az esetleges szabadlábra helyezésről a főügyész-helyettes azt mondta: a kérelmet annak függvényében vizsgálják meg, hogy a becsatolt okiratok valósak-e, tehát a kárenyhítés megtörtént-e. --A Zuschlag-ügynek 16 gyanúsítottja van; a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amikor felmerült a gyanú, hogy társadalmi szervezetek költségvetési támogatásait szabálytalanul használták fel.

Megnyílt a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Megnyílt a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál; a rendezvény díszvendége Kína. A seregszemle 4 napja alatt mintegy 600 magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével ismerkedhetnek meg a látogatók. A rendezvényre mintegy 400 alkotó érkezett, köztük az esemény fővendége: Bret Easton Ellis amerikai író, az Amerikai psycho szerzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×