eur:
388.88
usd:
361.75
bux:
68618.53
2024. május 8. szerda Mihály

Vegyi hulladék kerülhet a Tiszába Kárpátalján?

A kárpátaljai Nagybocskón rozsdásodó tartályokban több mint 1200 tonna vegyi anyagot és 50 köbméter karbamid-gyantát tárolnak, amelyek egy patakon keresztül akár a Tiszába is bekerülhetnek. A magyar hatóságokat még nem tájékoztatták az ukrán társszervek, igaz-e a hír. Hivatalos értesítés híján azt sem tudják a magyar szakemberek, hogy milyen lehetséges veszélyt jelentenek az anyagok.

Az internetről értesültek a hírről, ezután keresték fel az ukrajnai társszerveket a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársai, ám hivatalos választ még nem kaptak arra, igaz-e, hogy Nagybocskón nem megfelelő körülmények között nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolnak - mondta az InfoRádiónak a szervezet igazgatóhelyettese.

Vilmányi Zoltán közölte: az 1250 tonna folyékony vegyi hulladék összetételét nem ismerik, ezért nem tudják, hogy milyen hatása lehet a környezetre. Nagybocskón az információk szerint nagy mennyiségű karbamid-formaldehid-gyantát is tárolnak, ami nem jelent komoly veszélyt az élővízre - tette hozzá a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese.

A magyar hatóságok nem vizsgálódhatnak külföldön, a bécsi központú káresemény-előrejelző szolgálatnak azonban minden állam köteles jelezni, ha olyan szennyezés történik, amely eléri a Duna vízgyűjtő területén található vízfolyásokat - mondta Vilmányi Zoltán.

A szakértő megjegyezte: nemrég, ugyancsak Kárpártaljáról, 1220 liternyi gázolaj került be egy kis vízfolyásba, onnan pedig a Tisza egyik mellékfolyójába, ám az ukrán hatóságok eredményes kárelhárítása miatt a szennyezés nem érte el a Tiszát.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×