eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Szabadai: Megerősödtek a pozícióharcok és konfliktusok az SZDSZ-ben

Az SZDSZ budapesti elnöke barátaival és politikustársaival együtt kezdeményezi a szabad demokraták legújabb országos tagozatának, a Szabad Kezdeményezések Körének megalakítását. A politikus szerint a szabadság és szolidaritás pártjává alakuló tömörülésnek a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a szociálpolitikára és a megélhetés biztonságára. Szabadai Viktor az InfoRádiónak azt mondta: akkor lesz hiteles az SZDSZ, ha tanul majd a korábbi hibáiból.

Új országos tagozat, a Szabad Kezdeményezések Körének létrehozását kezdeményezi az SZDSZ-ben Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke. A politikus az InfoRádióban elmondta: társaival az a célja, hogy összefogja azokat, akik érdemi változásokat akarnak a liberális pártban.

Szabadai Viktor hangsúlyozta: a szabadság és a szolidaritás pártja az SZDSZ, bár vannak olyan értékek, amelyek az utóbbi időben háttérbe szorultak, vagy egyáltalán nem képviselték ezeket. Meg kell határozni azt az irány, amely hitelesen tudná képviselni a liberálisokat - tette hozzá.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a szabadság és szolidaritás pártja milyen szociálpolitikával, a megélhetés biztonságát garantáló politikával tud újra hiteles lenni - emelte ki az SZDSZ budapesti elnöke. Hozzátette: változtatni kell azon a felfogáson, hogy mindent a piac szabályozzon, ahhoz, hogy hiteles legyen a párt.

Az SZDSZ-es politikus szerint a liberális értékek képviselete helyett megerősödtek a pozícióharcok, a személyi indíttatású ellentétekből fakadó konfliktusok, a kiszivárogtatások, és ez vezetett a jelenlegi a helyzethez. Mindez nem erősítette a pártot és annak egységet - hangsúlyozta.

Ennek kell véget vetni, és megtalálni azt a programot, amivel egyet tud érteni a tagság - emelte ki.

Szabadai Viktor úgy vélte, a párt korábbi hibáit végig kell beszélni, és ezekből tanulni kell. Hozzátette: a személyi kérdések másodlagosak ebből a szempontból, és a mögé a személy mögé lehet odaállni, aki egységes programot tud mutatni a párttagságnak.Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke szerint akár jó és hasznos is lehet a párt budapesti választmányának vezetője által említett platform létrehozása, de ezt addig nem tudja megítélni, amíg nem ismeri a kezdeményezés tartalmát és a résztvevőket.

Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke a kezdeményezés időzítését ugyanakkor problémásnak tartja, mert véleménye szerint az SZDSZ előtt álló legfontosabb döntés most a koalíciós kérdés, melyről ezen a hétvégén dönt rendkívüli küldöttgyűlés.

Gulyás József fenntartotta véleményét, amely szerint ahogy a tisztújítási kampányt nem kívánatos a koalícióról döntő küldöttgyűlés elé hozni, így a platform, vagy platformok megalakítását sem.

Horn Gábor kiemelte: az SZDSZ-en belül új tagozatot létrehozni csak az Országos Tanácsnak van joga. Hozzátette, hogy véleménye szerint a pártban mindenki az SZDSZ megújításáért dolgozik.

Az ügyvivő az új kezdeményezésről azt mondta: az is jó lenne, ha Szabadai Viktor az SZDSZ budapesti választmányának elnökeként azon dolgozna, hogy a párt a lehető legjobban működjön a fővárosban, de természetesen joga van a barátaival együtt platformot alakítani, ahol megpróbálhatják megvalósítani a saját elképzeléseiket.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×