eur:
389.09
usd:
362.12
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Mégsem lesz látogatható a Gellért-hegyi kristálybarlang?

Nem tudja a Gellért-hegyen felfedezett kristálybarlang kivezetését megépíteni a terület gazdája, mert nem jogerős az építési engedélye, ezért egyre kevesebb az esély arra, hogy a barlang látogatható lesz - mondta Leél-Õssy Szabolcs, a földtudomány kandidátusa.

Bár a terület tulajdonosai deklarálták, hogy megépítik a barlang kivezetését, de ennek eddig semmilyen jelen nem látható - mondta Leél-Õssy Szabolcs, a földtudomány kandidátusa, aki szerint az egész ügy egy jól megszervezett forgatókönyv alapján játszódó színjáték.

A kandidátus emlékeztetett, hogy 2007 januárjában a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az építkezés folytatásához azzal a kikötéssel járult hozzá, hogy a barlang bejáratát ki kell vezetni a magáningatlanról a közterületre.

"Ez a mai napig nem készült el, és nyoma sincs a táró megépítésének, ezért az építési engedély kiadójánál, a VII. kerületi önkormányzatnál kérték az építési engedély felfüggesztését" - jelentette ki a szakértő.

Az alagút megépítésére építési engedélyt kértek, amit meg is kaptak, de az építkezést bonyolító cég társtulajdonosa a határidőn belül megfellebbezte, melyet a bíróság elfogadott. Így ma nincs jogerős építési engedély a barlang bejáratának megépítésére - mondta Leél-Õssy Szabolcs.

Esélytelen?

A szakértő szerint a területen építkező cég először műszaki okok miatt a szomszédos telken keresztül akarta elvezetni a bejáratot, de később kiderült: nincsenek rendezve a tulajdonosi viszonyok, ezért egyre bonyolultabbá válik a táró megépítése.

Leél-Õssy Szabolcs úgy véli: mire az összes jogi vita rendeződik, addigra a már most szerkezetkész ház teljesen felépül, és esély sem lesz a barlang bejáratának megépítésére.

Adamkó Péter, karszt- és barlangkutató elmondta: kezdeményezték a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál a barlang fokozottan védetté nyilvánítását és a jövőben kiadásra kerülő építési engedélyt megfellebbezik.

A területen építkező vállalat a felvetésekre reagálva közölte: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2008. január 16-án megadta az építési engedélyt a táró megépítésére, ezzel nincs akadálya a megvalósulásnak. A táró építése várhatóan április 28-án kezdődik meg - jelezték.

A Gellért-hegy északi részén, az I. kerületi Bérc utcánál még 2006. december végén bukkantak rá egy barlang bejáratára egy ott folyó építkezésnél. A barlangban sértetlen formában lelhető fel gipszkristály, amely Adamkó Péter szerint ebben a formában nagyon ritka és értékes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×