eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68514.47
2024. május 8. szerda Mihály

Megadóztatják a nyakkendőket, kosztümöket, még a kanapét is?

Még a szőnyeg- és nyakkendővásárlókkal is fizettetne kulturális járulékot a kormányzat. A Nemzeti Kulturális Alapot gazdagító 0,8 százalékos járulékról szóló jogszabály aktualizálásával ugyanis új termékek is járulékkötelessé válnának, olyanok, amelyek az előterjesztő szerint kulturális értékből jönnek létre.

A szőnyegek, a felsőruházat, azaz a férfiöltöny, a női kosztüm, az ing, de még a kanapé után is kulturális járulékot kell fizetni a jövőben, ha az Országgyűlés elfogadja Schiffer János szocialista képviselő előterjesztését.

Mint azt a képviselő az InfoRádióban elmondta, a tervezett 0,8 százalékos járulék a Nemzeti Kulturális Alapot illetné meg.

A változtatás célja, hogy az ágazat önadózása mellett azok a szolgáltatások és termékek is járuljanak hozzá az alaphoz, amelyek kulturális értékből jönnek létre. Példaként a könyv, a film és a televíziós sugárzás mellett az internetet, a mobilszolgáltatások egy részét és a ruházati cikkeket említette.

Az indoklás szerint ezek a termékek a dizájn révén komoly kulturális értéket képviselnek. Az elképzelés szerint csak a ruházati termékeket terhelő járulékból évi mintegy 800 millió forintos bevételre számít a Nemzeti Kulturális Alap.

Schiffer János elmondta: a kulturális alapról szóló szabályozás 1993-ban jött létre, ezért felülvizsgálatra szorul. Akkoriban az alapnak jelentős bevétele származott például a hangkazetták eladásából, az internet azonban még nem volt általános Magyarországon.

A textiliparban semmilyen tartalék nincs, a gyártóknak ezért tovább kell hárítaniuk a járulékot a fogyasztókra - mondta az InfoRádióban a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke. Tomor János egyetért azzal, hogy egy kosztüm kulturális értéket képvisel, de szerinte az ezen termékek sora hosszasan folytatható, hiszen ez igaz az autókra, a kávéfőzőre vagy a lámpaoszlopra is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×