eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lassan halad az uniós pénzek kifizetése

A tavaly megítélt európai uniós pénzek negyedét fizették ki április elejéig; elsősorban a kis összegű, lényegében automatikusan megszerezhető forrásokra pályázók örülhetnek. A többiek még a hiánypótlások, hatósági engedélyek erdejében bolyonganak, és a költség-haszon elemzések is keserítik majd az életüket.

A Népszabadság arról ír, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-ben kiírt pályázataira több mint 12 ezer jelentkezés érkezett, 3865 milliárd forint támogatási igénnyel, ebből 3428 nyert uniós forrást - összesen mintegy nyolcvanmilliárd forintot. Március 31-ig 21 milliárd forintot fizettek ki - tudta meg a lap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs főosztályán. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint ez kiemelkedő összeg, ami a következő hetekben, hónapokban exponenciálisan fog nőni.

A Magyar Nemzet szerint 2002-es hatalomra jutása után az MSZP-SZDSZ-koalíció azonnal nekilátott az előző ciklus átvilágításának. Hajtóvadászat indult az Orbán-kormány tisztviselői és a jobboldal közszereplői ellen, úgyhogy igencsak megnőtt a politikai lejáratásukhoz alkalmasnak tűnő információk értéke. Politikai ösztönzésre egy magánnyomozó cég 2002 novemberében elhatározta, hogy pénzzé teszi szakértelmét. December 13-án javaslatot tett, hogy körülbelül fél évig tartó "szakértői felderítő-elemző" munkával értékelhető eredményeket tesz le a megrendelő asztalára az Orbán-kormány időszakának három meghatározó szereplője bűncselekménygyanús ügyleteiről. A feltérképezendő személyek és területek a balliberálisok szempontjából valóban nagy falatok voltak: Simicska Lajos volt APEH-elnök és környezete, Kalmár István, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor volt miniszterelnök és környezete.

Az Index az élelmiszerárak emelkedéséről közöl összeállítást. Január óta a rizs 141, a gabonafélék 25 százalékkal drágultak az árupiacokon, miután már tavaly is rekordütemben emelkedett az élelmiszerek ára. Az árak elszabadulása több tényezőre vezethető vissza: a bioüzemanyagok terjedésére, a klímaváltozásra, de arra is, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak a világban, hogy komolyabb összeget is kifizessenek az élelmiszerekért. Sok szegény országban azonban éppen az ellenkezője a helyzet: éhséglázadások törtek ki három kontinensen is, miután sokak számára megfizethetetlenné váltak az alapvető élelmiszerek. A Világbank segélyezési programot sürget, de ez csak rövidtávon jelenthet megoldást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×